Na čo je dobrá moruša biela?
Pôvod moruše
Moruša biela je strom pochádzajúci z Číny, ale už niekoľko storočí sa vyskytuje aj v Európe. Je pôvodne známa ako potrava pre priadky morušovej. Moruša sa suší na slnku, čím sa zvyšuje obsah cukru a jej sladká chuť sa tak prehlbuje. Moruše sú bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu K a minerálov ako železo, vápnik, fosfor, draslík alebo horčík. Obsah železa je dokonca porovnateľný s hovädzou sviečkovou. Na 100g moruše pripadne 1.85 miligramu železa, čo je takmer štvrtina odporúčaní dennej dávky. Obsahuje aj veľké množstvo bielkoviny a vlákniny.
Využitie moruše v tradičnej čínskej medicíne
V tradičnej čínskej medicíne sa moruša biela už po stáročia používa v boji proti únave a slabosti, na zlepšenie spánku a upokojenie mysle, prospieva obličkám, pomáha tiež pri problémoch s chudokrvnosťou alebo pri prevencii nádorových ochorení. Ďalej sú moruše využívané ako močopudný či mierne preháňavý prostriedok. Slúži tiež na zmiernenie horúčky, uvoľňovanie hlienov, ľahšie odkašliavanie a liečbu vysokého tlaku.
Moruša je tiež zdrojom resveratrolu, čo je prírodný antioxidant s antibakteriálnymi účinkami. Vďaka obsahu moranolínu sa moruše využívajú pri liečbe cukrovky, pretože moranolín spomaľuje vstrebávanie sacharidov.
Dávkovanie moruše
Ideálne je konzumovať 1-2 (zhruba 30g) lyžice denne. Môžete ich zobať buď samotnú ako takú malú desiatu alebo pridať do kaší, cereálií, jogurtov či smoothies. Využiť sa dá tiež na tvorbu sirupu [1].
- [1] www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-mulberries/#gref