Rozdiel: chlorella a spirulina

Aký je medzi chlorellou a spirulinou rozdiel? Pretože sme presvedčení, že maximum informácií je základom správneho výberu, rozhodli sme sa vniesť do tejto problematiky trochu svetla. Nasledujúcich päť bodov vám uľahčí orientáciu vo svete kapustových potravín.

1) Biologické zaradenie

Chlorella je sladkovodná riasa. Spirulina je vo svojej postate sinice, rastúcej v slanej aj sladkej vode. Pre tých, ktorí sa teraz maličko zľakli, máme dobrú správu. Na rozdiel od siníc, ktoré v letnom období zamorujú naše obľúbené kúpaliská je táto sinica nášmu zdraviu nesmierne prínosná.

2) Farba

Kvalitnáchlorella má tmavo zelenú farbu, zatiaľ čo farba kvalitnej spiruliny je tmavo modrozelená. Sfarbenie chlorelly respektíve spiruliny pestovanej pri nedostatku slnečného svitu je svetlo zelené, zelenožlté až okrovo hnedé. Dostatočný prísun denného svetla je v prípade chlorelly a spiruliny vždy žiaduci. Tmavá je dobrá …

3) Bunková stena

Bunková stenachlorelly je tvorená pre človeka nestráviteľnou celulózou. Dezintegrácia predstavuje ideálny a šetrný spôsob narušenia bunkovej steny chlorelly. Všetko potrebné zostane v maximálnej možnej miere uchované a my sa k tomu dobre dostaneme. Bunkovú stenu spiruliny nie je potrebné upravovať. Tvoria ju pre človeka ľahko stráviteľné polysacharidy. Keď chlorellu, tak dezintegrovanú

4) Živiny

Chlorella aj spirulina obsahujú veľké množstvo živín. Chlorella organizmus skôr detoxikuje, zatiaľ čo spirulina ho skôr posilňuje a vyživuje. Chlorella obsahuje dvojnásobné množstvo chlorofylu ako spirulina. Ďalej je výraznou zásobárňou železa. Za zmienku stojí tiež obsiahnutý vitamín K, fosfor aj ďalšie vitamíny a minerálne látky. Chlorella v neposlednom rade obsahuje unikátny rastový faktor CGF, ktorý sa stará o regeneráciu organizmu.

Spirulina posilňuje vitalitu organizmu a pozitívne ovplyvňuje aj rast svalovej hmoty. Obsahuje viac vitamínu B12 a bielkovín (až 70%). Je dokonca jedným z najbohatších zdrojov rastlinných bielkovín. Spirulina ďalej obsahuje fykocyanín, ktorý napomáha krvotvorbe priamo z kostnej drene. Obsah chlorofylu, aminokyselín, a nukleových kyselín je nižší, než v prípade chlorelly. Chýba Vám železo ? … stavte na chlorellu. Potrebujete doplniť bielkoviny ? … zvoľte skôr spirulinu [1].

5) Pestovanie

V prípadechlorelly aj spiruliny je čistota ovzdušia nevyhnutným predpokladom prvotriednej kvality. Tiež dostatok slnečného svitu významne súvisí s ich kvalitou.

Prespirulinu je charakteristická vyššia náročnosť na podmienky pestovania, najmä množstvo svetla. Prakticky sa tak nestretávame s jej pestovaním v miernom klimatickom pásme. Kvalitná chlorella a spirulina pochádzajú z Taiwanu[2]

Zdroje:
  • [1] www.greenblender.com/smoothies/2397/whats-the-difference-between-spirulina-and-chlorella
  • [2] www.wellandgood.com/good-food/chlorella-vs-spirulina/
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.