Yacon

Koreňové hľuzy juhoamerickej rastliny obsahujú celý rad nutričných látok. V kombinácii s yuccou sa používa pri detoxikačných kúrach. Má výborné sladivé vlastnosti, vďaka ktorým sa dá používať ako zdravá náhrada cukru. Vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu je však vhodný aj pre diabetikov a ľudí, ktorí obmedzujú spotrebu cukru.

Účinky yaconu

Látka obsiahnutá v yacone sa v tenkom čreve nerozštiepi na jednoduché cukry ako iné polysacharidy. Prakticky nezmenená prejde do hrubého čreva. Preto je yacon vhodný aj pre diabetikov a ľudí trpiacich zažívacími problémami. Koreň yaconu má nízku energetickú hodnotu – dobrá správa pre všetkých, ktorí bojujú s nadváhou. Nutričnú hodnotu a zdravotné účinky hľúz yaconu oceňovali už starí Inkovia.

Popis

Yacon (Smallanthus sonchifolius, česky tiež akon) je mohutná, až dva metre vysoká rastlina listy, kvetom i pôvodom pripomínajúce slnečnicu. Rastie na slnečných svahoch juhoamerických Ánd. Neznáša mráz. Vytvára dva typy hľúz: stonkové hľuzy slúžia na vegetatívne rozmnožovanie, koreňové na zber a konzumáciu. Koreňové hľuzy majú tvar podobný repe, len sú menšie. Počas skladovania zladnú.

Pestované v panenskej prírode
Yacon rastie v čistých peruánskych horách.
Preukázateľný pôvod yaconu
Poznáme svojho dodávateľa aj jeho pestovateľské postupy.
Osvedčený spôsob spracovania
Sušenie a mechanické mletie uchovajú všetky hodnoty.
Správne načasovanie zberu
Hľuzy idú zo zeme v pravý čas s optimálnym obsahom živín.

Pestovanie, zber a spracovanie

V dôsledku vzrastajúceho dopytu sa yacon rozšíril prakticky do celého sveta. Úspešné pokusy s pestovaním prebehli v Japonsku, USA, na Novom Zélande, na Taiwane aj v Českej republike. Optimálne pestovateľské výsledky sa ale stále dosahujú len v horských regiónoch Peru, Bolívie, Kolumbie a Ekvádore. Rastlina sa pestuje na poliach. Hľuzy sa sadia v apríli, zber prichádza - v závislosti na nadmorskej výške - v skorom až neskorej jesene. Hoci sa koreňové hľuzy dajú konzumovať surové, do sveta sa vyvážajú vo forme sušených plátkov alebo jemného prášku. Metóda dehydratácie je šetrná, nevyžaduje žiadnu chémiu a zaručuje uchovanie maximálneho množstva živín.

Pestovateľ Yaconu Naturalis

Kvalitu produkcie nášho peruánskeho pestovateľa preukazuje množstvo certifikátov a silný celosvetový dopyt. Pri pestovaní a zbere hľúz yaconu sa preferuje ručná práca. Sušenie a mletie prebieha pod starostlivou hygienickou kontrolou. Rovnaká starostlivosť sa venuje ochrane pôdy a krajiny, ktorej peruánsky yacon vďačí za svoju mimoriadnu kvalitu.
Mapa Peru

Certifikáty a ocenenia

Balenie

Prášok z usušených hľúz yaconu sa dováža z Peru. Balíme ho v českej baliarni certifikovanej na balenie potravín v bio kvalite. Používame praktické uzatvárateľné vrecká a plechové dózy s dobre tesniacim viečkom. Kontaminácia alebo biologická degradácia produktu počas balenia, dopravy alebo skladovania je vylúčená.

Nutričné hodnoty

Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1528 kJ / 360 kcal
Tuky 0 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 86,7 g
z toho cukry 40 g
Bielkoviny 0 g
Soľ 0,2 g

Jedinečné vlastnosti Yaconu Naturalis

Čistý produkt, skvelá chuť
100% prírodný prášok bez stôp po chemických látkach.
Vynikajúce vlastnosti
Výborne chutí, zdravá alternatíva cukru, šetrná k črevám.
Nízkoenergetické sladidlo
Vhodné pre diabetikov a všetkých, ktorých témou je chudnutie.

Chcete sa na niečo spýtať? Neváhajte kontaktovať nášho odborníka na superpotraviny, Ing. Martina Sedláčka.

Napíšte nám
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.