Ako vybrať kvalitný mladý jačmeň?

Zelený nápoj plný vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov pozná dnes takmer každý. Záujem je veľký a ponuka široká. No áno, lenže aký jačmeň vybrať? Oplatí experimentovať alebo je lepšie držať sa známej značky?

Rozhodnúť sa nie je vždy ľahké. Najmä, ak chcete ušetriť, ale zároveň mať istotu, že kupujete kvalitný produkt. Vždy je dobré posúdiť nasledujúcich 6 bodov.

1) Cena

Výrazne nízka cena jačmeňa môže naznačovať, že nejde o príliš kvalitný výrobok.

2) Sušená šťava alebo drvená tráva?

Sušená šťava z mladého jačmeňa je považovaná za kvalitný produkt. V porovnaní s drvenou trávou má jemnejšiu chuť a neobsahuje trávnu vlákninu, ktorej trávenie môže byť pre človeka značne problematické. Nakoľko je pre živočíchy náročné trávnu vlákninu spracovať je zrejmé, keď si uvedomíme, ako sofistikovaným spôsobom musí byť organizmus hovädzieho dobytka a iných zvierat tomuto uspôsobený.

3) Sušenie pri nízkych teplotách

S ohľadom na zachovanie maximálneho množstva výživovo hodnotných látok je potrebné, aby sušenie vylisovanej šťavy z mladého jačmeňa prebiehalo pri nízkych teplotách. Teplota by sa v ideálnom prípade mala pohybovať okolo 31 °C. Iba tak máte istotu, že po zmiešaní s vodou získate enzymaticky živý nápoj.

4) Miesto pôvodu

Nielen spôsob spracovania, ale aj miesto pôvodu má na kvalitu mladého jačmeňa úplne zásadný vplyv. Dôležitú úlohu zohráva čistota ovzdušia aj dostatok slnečného svitu. Kvalitné mladé jačmene obvykle pochádzajúce z oblasti bývalého sladkovodného jazera v Utahu, z Austrálie či Nového Zélandu.

5) Farba

Mladý jačmeň má vďaka obsahu značného množstva chlorofylu výrazne zelenú farbu. Príliš svetlé sfarbenie mladého jačmeňa poukazuje na menej kvalitný výrobok. (Vždy treba mať na pamäti, že naozaj kvalitný mladý jačmeň je 100% prírodný produkt a drobná farebná odlišnosť je možná. Niekedy dokonca v prípade rovnakého výrobcu. Dôležitý vplyv zohrávajú klimatické podmienky. Pestovateľ nezaručí 100% rovnakú farebnosť, pokiaľ ide o dve rôzne várky.To by bolo možné iba v prípade, že je produkt umelo dofarbovaný, čo ale nie je žiaduce.

6) Certifikáty kvality

Mladý jačmeň prémiovej kvality sa môže pýšiť udelenými certifikátmi. Ide predovšetkým o označenie BIO. Pri takto označených produktoch máte istotu, že mladý jačmeň pochádza z ekologického poľnohospodárstva. Prísny dohľad nad každou fázou procesu pestovania i spracovania je samozrejmosťou [1].

Zdroje:
  • [1] www.wisegeek.com/how-do-i-choose-the-best-barley-grass-powder.htm#didyouknowout
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.