Antibiotiká z prírody ÁNO alebo NIE?

Ešte v prvej polovici 20. storočia hrali antibiotiká z prírody prím. Všetko sa zmenilo s objavom penicilínu a ďalších antibiotík, ktoré sa čoskoro masovo rozšírili. Ich účinnosť v boji s baktériami bola prekvapivo vysoká.

Sú antibiotiká jediné riešenie?

Mnohí lekári aj pacienti získali pocit, že práve antibiotiká sú jediným riešením celého radu zdravotných problémov. Dôsledky nadužívania na seba nenechali dlho čakať. Rezistencia baktérií sa zvyšovala a zvyšovala, čo viedlo k vzniku super odolných druhov. Je paradoxom, že sám objaviteľ penicilínu - Sir Alexander Fleming si možno riziká uvedomoval a celkom racionálne došiel k záveru, že penicilín sa nesmie stať masovou záležitosťou. Bohužiaľ sa tak stalo a svetová zdravotnícka organizácia aj Európska únia sa dnes snaží prostredníctvom osvety upozorniť na potrebu uvážlivého užívania antibiotík. V tejto súvislosti bol 18. november stanovený ako Európsky antibiotický deň.

Podávanie antibiotík predpísaných lekárovi má za určitých podmienok rozhodne zmysel. V prípade silných infekcií môžu byť jediným východiskom, ako život ohrozujúce stav zvrátiť. Veľakrát je však na mieste vhodnosť užívania antibiotík zvážiť. Škrabanie v krku nie je nič príjemné. Je ale naozaj nevyhnutné sa ihneď uchyľovať na konzumáciu antibiotík z lekárne? Priaznivé výsledky možno často dosiahnuť aj pomocou prírodných antibiotík. Najznámejšími zástupcami antibiotík, ku ktorým nie je potrebné žiadať o vystavenie receptu, sú cesnak, cibuľa, zázvor, škorica a predovšetkým med.

Manukový med - prírodné antibiotikum

Manukový med patrí medzi jeden z najúčinnejších prírodných prostriedkov boja s baktériami. Každý med do istej miery ničí baktérie. Manukový med však obsahuje antibakteriálnu zložku, ktorá ho od ostatných medov výrazne odlišuje. To, čo robí manukový med jedinečný, je metylglyoxal. Antibakteriálne účinky manuky, na ktoré sa pôvodné obyvatelia Nového Zélandu po celé stáročia spoliehali, boli potvrdené v laboratóriách novozélandských vedcov. Za zmienku stoja aj antivírusové a antimykotické vlastnosti. Využitie v odbornej lekárskej praxi význam manukového medu len potvrdzuje. Jeho nespornou výhodou je aj skutočnosť, že nepoškodzuje tráviace ústrojenstvo a nemá ani iné vedľajšie účinky, ako bežné antibiotiká. V prípade manukového medu navyše v žiadnom prípade neplatí tvrdenie „čo je zdravé, nie je dobré“ [1].

Príznaky odznejú, choroba je pokorená. Úplne vyhrané ale stále nemáme. Ako je to možné? S konzumáciou bežných antibiotík súvisí ďalší problém. Spolu so zlými baktériami prichádzame aj o tie hodné, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Rozvoj priateľskej črevnej mikroflóry, ktorá bola antibiotikami narušená, podporí prísun probiotík, prebiotík a kvasených potravín. Návrat do normálu však nemožno očakávať zo dňa na deň. Riešenie pre zlepšenie činnosti čreva as tým súvisiace posilnenie imunity môže priniesť konzumácia yaconu. Obsiahnutý inulín podporuje rast zdravej črevnej mikroflóry. Príjemná sladká chuť a nízka energetická hodnota je jeho ďalšou nespornou výhodou.

Manukový med sme testovali aj na sebe

PS Pretože nie je nad osobné skúsenosti, rozhodli sme sa manukový med vyskúšať sami na sebe. Kedykoľvek niekto z nás pocíti zaškriabanie v krku, prichádza rad na lyžičku novozélandského manukového medu. Výsledky nás už rok viac, než milo prekvapujú. Angína, chrípka aj ďalšie nepríjemné ochorenia sa nám úspešne vyhýbajú. Manukový med sme si obľúbili v kombinácii s čajom z čerstvého zázvoru. Výhodou je, že na rozdiel od klasického medu nie sú účinky manukového medu pri kontakte s vysokou teplotou nijako oslabené. Pokiaľ chceme s baktériami zatočiť ešte razantnejším spôsobom volíme surový nastrúhaný zázvor premiešaný s manukovým medom. Manukový med s označením 100+ je vynikajúci ako prevencia. V prípade začínajúcej choroby stavíme na manukový med Watson and Son 400+. Chuťovo rozdiel nepoznáme, sú rovnako vynikajúce. Označenie je ale napriek tomu dôležité, pretože udáva množstvo účinnej látky. Čím je číslo vyššie, tým lepšie pre nás a horšie pre baktérie.

Zdroje:
  • [1] www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.