Jahodová marmeláda s chia semienkami

Túžia Vaše deti po palacinkách či chlebe s marmeládou, ale vy im nechcete dávať kupované výrobky plné rafinovaného cukru a umelých farbív? Skúste si urobiť zdravú variantu obohatenú chia semienkami priamo u Vás doma.
Kategória: Sladké Recepty

Suroviny na prípravu

  • 3 kg jahôd
  • 5 polievkových lyžíc chia semienok
  • 1 kg trstinového cukru
  • šťava z 2 citrónov
  • 3 kávové lyžičky agaru

Návod na prípravu

  • 1 Umyté jahody dajte do veľkého hrnca spolu s cukrom. Ak chcete, môžete jahody nakrájať alebo neskôr rozmixovať do vami požadovanej konzistencie. Pridajte citrónovú šťavu, ktorá slúži ako prírodný konzervant a zachováva farbu jahôd. Priveďte do varu a na miernom ohni varte za stáleho miešania 20 až 30 minút, aby došlo k vypareniu prebytočnej vody. Počas varenia zbierajte penu na povrchu marmelády (určite nevyhadzujte, pena je potom výborná napríklad so šľahačkou). Pokiaľ nechcete v marmeláde kúsky jahôd, je čas na rozmixovanie.
  • 2 Pridajte chia semienka, ktoré nadobudnú na objeme a medzi semienkami jahôd sa stratia, ale svoje pozitívne účinky si zachovajú. Pridajte agar a varte ešte cca 3 minúty. Marmeláda sa na prvý pohľad zdá riedka, ale po úplnom vychladnutí zhustne. Konzistenciu môžete vyskúšať na vychladenom tanieriku, na ktorý dáte trošku marmelády, dáte do chladničky a po chvíľke skontrolujete, či vám daná konzistencia vyhovuje.
  • 3 Ak je marmeláda stále riedka, pridajte ešte trochu agaru a krátko povarte. Ak ste s marmeládou spokojní, môžete plniť sterilizované poháre, okamžite ich uzavrieť a dať hore dnom.
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.