Superpotraviny a zápcha

Zápcha je nepríjemná vec. Každý ju niekedy mal a každý ju niekedy mať bude. Väčšina ľudí ju rieši chemickými liekmi, preháňadlami či podobnými preparátmi. Veľakrát, ale majú opačný účinok. Zažeňte zápchu prírodnou cestou!

Ako na zápchu?

Ak chceme prispieť dobrému zdraviu, zaujímame sa o to, čo jeme. Správne vylučovanie je však nemenej dôležité. Nepravidelná stolica môže skôr či neskôr vyústiť do vážnych zdravotných problémov. Pokiaľ toxíny spolu so stolicou z tela neodchádzajú včas, dochádza k ich vstrebávaniu späť do krvného obehu. To neznie vôbec pekne, však? Čím dlhšie potom nestrávené zvyšky potravy v čreve zostávajú, tým skôr môžu byť príčinou vzniku rakoviny hrubého čreva. Ponúka sa jednoduché riešenie - preháňadlo. Má to však veľký háčik. Stolica z tela síce odíde, ale realita nie je až taká ružová, ako sľubujú reklamy. Preháňadlo dočasne uľaví, ale dlhodobo problém neodstráni, skôr naopak. Navyše hrozí vznik závislosti. Časté užívanie preháňadiel teda v žiadnom prípade nie je múdrym riešením.

Čo zápchu spôsobuje?

Zápcha je v mnohých prípadoch dôsledkom nedostatku vlákniny v strave. Štatistiky hovoria jasne. V Českej republike priemerne skonzumujeme iba polovicu odporúčanej dennej dávky vlákniny. Dôvodom je jedálniček chudobný na ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny, semienka a strukoviny.

Ako nad zápchou trvalo vyzrieť?

Vláknina obsiahnutá v chia semienkach uľahčuje priechod tráveniny. Zmäkčuje stolicu a zaisťuje pohodlné vyprázdňovanie. Chia semienka sú charakteristické pre svoju schopnosť vytvárať gél. Rozpustná vláknina pri kontakte s tekutinou napučí. V čreve potom zamedzí vstrebaniu časti tukov, sacharidov a cholesterolu, čo má za následok stabilnejšiu hladinu krvného cukru, nižšiu hladinu krvných tukov a cholesterolu. Konzumácia vlákniny v nás vyvolá príjemný pocit zasýtenia. V neposlednom rade má vplyv na našu imunitu. Rozpustná vláknina je potravou pre priateľské črevné baktérie. Tieto drobné organizmy sú pre naše zdravie dôležitejšie, než sa môže na prvý pohľad zdať. Dlhodobé oslabenie črevnej mikroflóry nie je dobré podceňovať. Hrozí zvýšená náchylnosť k infekciám, kožné aj iné problémy [1].

Ďalším osvedčeným pomocníkom pri problémoch so zápchou je Mladý / Zelený jačmeň. Nielen vláknina, ale aj chlorofyl aj ďalšie látky v jačmeni obsiahnuté podporujú peristaltiku čriev. Zároveň pomáhajú neutralizovať toxíny. Tento najznámejší zástupca zelených potravín zlepšuje zažívanie osôb trpiacich zápchou, rovnako ako tých, ktorí sa stretávajú s hnačkami.

Pozor! Príjem vlákniny je vhodné navyšovať postupne. Dôležitý je tiež dostatočný pitný režim [2].

Zdroje:
  • [1] www.hindawi.com/journals/ecam/2014/974840/
  • [2] www.draxe.com/natural-constipation-relief-remedies/
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.