Výhody kokosového oleja

Kvalitne odlíči každý make-up, prírodným spôsobom pomáha bieliť naše zuby, je to úžasný pomocou pri varení. O kom je reč? No predsa o kokosovom oleji! Ako ho môžeme v domácnosti využiť a aké sú jeho výhody? To sa dozviete v dnešnom článku.
Kategória: Kozmetika Články

Kokosový olej patrí medzi rastlinné tuky, ktoré majú toľko využitia a vlastností, že je ťažké ich vôbec spočítať. Kokosový olej sa vyznačuje predovšetkým obsahom kyseliny laurovej a kaprylovej, ktoré sa pýšia antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami. Ničí baktérie, kvasinky aj plesne. Kokosový olej zároveň obsahuje nasýtené tuky, ktoré sa dostávajú priamo do pečene, kde sa rozkladajú na energiu a neukladajú sa tak do tukových zásob [1].

Hydratácia pokožky

Kokosový olej je okrem iného bohatý aj na antioxidanty a mastné kyseliny, ktoré sa rýchlo a efektívne vstrebávajú do pokožky. Preto sa hojne využíva napr. pri liečbe ekzémov, problémov so striami, akné atď. Po nanesení necháva pokožku hebkú a zbavuje ju prebytočnej mastnoty. Vďaka svojej šetrnosti sa hodí pre deti – popr. je ráno môžete namazať rakytníkovou masťou a večer kokosáčom.

Na svoje si prídu aj naše zuby a ústna dutina. Kokosový olej zlepšuje vzhľad zubov a môžeme ho použiť ako prírodné bielidlo. Stačí si 1x denne vyčistiť zuby kokosovým olejom a po niekoľkých týždňoch uvidíte výsledok. Zároveň zamedzuje tvorbe zubného kazu, upokojuje ďasná a obmedzuje výskyt veľmi nepríjemných áft.

Prírodný odličovač

Kokosový olej je skvelý aj pre ženy, ktoré si potrpia na prírodnú kozmetiku, môže totiž poslúžiť aj ako odličovač. Stačí trochu oleja naniesť na tvár a krásne odlíči ako make-up, tak aj riasenku. Keďže kokosový olej mierne vysušuje pleť, odporúčame po každom odlíčení použiť nejaký hydratačný či výživný krém.

Pomocník v kuchyni

Nie je to však iba kozmetika a starostlivosť o naše telo, kde môžeme tento olej uplatniť. Skvele sa hodí aj do kuchyne na tepelnú úpravu jedál. Kokosový olej je stály aj pri veľmi vysokých teplotách. Keďže má svoju špecifickú chuť, odporúčame ho použiť na prípravu sladkých jedál, ako sú napr. palacinky, lievanciu či iné dezerty. V slanej kuchyni si výborne hodí do ázijských pokrmov [2].

Zdroje:
  • [1] www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/
  • [2] www.wellnessmama.com/5734/coconut-oil/
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.