Ako spoznať kvalitný zelený čaj?
Namiesto kávy radšej čaj
Blahodarné účinky zeleného čaju na náš organizmus popisovali už starovekí panovníci. Nefermentovaný a neoxidovanýzelený čaj obsahuje veľké množstvo látok, ktoré priaznivým spôsobom pôsobia na naše zdravie. Okrem toho obsahuje zelený čaj kofeín, ktorý nášmu telu dodá energiu a je oveľa zdravší variant ako napr. káva. Vďaka tomu je zelený čaj vhodný aj pre športovcov, ktorí ho môžu popíjať pred tréningom, aby docielili väčšie výsledky a výkony pri fyzickej záťaži.
Pozor na pitie čaju pred spaním a vo večerných hodinách, citlivejšie jedinci môžu mať problém so zaspaním.
Výborný antioxidant
Zelený čaj obsahuje antioxidačné látky, ktoré účinne zneškodňujú voľné radikály v našom organizme, a tým znižujú oxidatívne poškodenie buniek. Antioxidačné účinky sú pripisované aj chlorofylu, ktorý zelený čaj obsahuje.
Príprava zeleného čaju
Kvalitný zelený čaj by sa mal pripravovať nasledujúcim spôsobom. Zelený čaj zalejeme vodou, ktorá prešla varom, ale potom by mala byť ochladená na zhruba 80 °C. Do šálky si dáme 1 až 2 lyžičky čaju a zalejeme. Necháme zhruba 2 minúty lúhovať. Doba lúhovania sa môže u rôznych druhov čajov líšiť, preto je dôležité riadiť sa inštrukciami uvedených na obale.
Výhoda zelených čajov je tá, že je možné ich lúhovať aj viackrát. Druhá várka čaju je ešte viac kvalitnejšia a chutnejšia, pretože sa z čajových lístkov uvoľní do čaju viac chuťových a aromatických látok. Zelený čaj sa neodporúča vôbec dosladzovať. Prospeje to nielen Vášmu zdraviu, ale predovšetkým chuti samotného čaju.
O kvalite čaju nám veľa napovie napr. jeho farba či vzhľad čajových lístkov. Kvalitné čaje majú tmavo sýtu zelenú, až takmer do modra farbu. Čajové lístky musia pôsobiť celistvo. Nesmú byť zničené, rozlámané a nerozsypú sa nám v ruke akonáhle sa ich len dotkneme [1].
- [1] www.articles.mercola.com/teas/sencha-tea.aspx