Ako najlepšie použiť kokosovú múku?

Kokosová múka patrí medzi veľmi obľúbené jednodruhové múky poslednej doby. Je prirodzene bezlepková, teda ju môžu bez problémov využívať aj celiáciu. Viac informácií sa dozviete v dnešnom článku.
Kategória: Články

Kokosová múka má skutočne veľké množstvo využitia v kuchyni a to nielen pri pečení sladkých dezertov. Veľkú obľubu získala najmä u nadšencov zdravého životného štýlu vďaka svojmu zloženiu, obsahu vitamínov a ďalších dôležitých látok pre naše zdravie.

Prirodzene bezlepková

Kokosová múka je okrem iného prirodzene bezlepková, teda ju môžu hojne využívať aj celiaci a ďalší ľudia, ktorí majú na lepok intoleranciu. To sa teší veľkej obľube, pretože týchto ľudí v poslednej dobe veľmi pribúda. Mnoho bezlepkových zmesí na pečenie sú úplne bez chuti, preto je vhodné používať namiesto nich múku kokosovú, ktorá vďaka svojej kokosovej aróme pozdvihne dezerty o level vyššie. Na svoje si prídu aj vegáni, ktorí u jednodruhových múk nemusia zložito kontrolovať zloženie.

Kokosová múka sa vyrába z kokosového mäsa (čiže dužiny), ktoré sa po vysušení a vylisovaní namelie na jemný prášok. Vďaka kokosu je tiež prirodzene sladkastá, preto ju môžeme pridať napr. do smoothie, alebo rôznych kaší, ktoré krásne osladia a nemusíme už pridávať žiadne sladidlo.

Tip pre Vás

Kokosová múka je náchylná na tvorbu hrudiek. Preto ju vždy pri použití zľahka premiešajte vidličkou, aby ste hrudkách v pokrme predišli. Do sladkých dezertov odporúčame kokosovú múku zmiešať spolu s inou jednodruhovou múkou, napr. mandľovou alebo pohánkovou. Docielite tak lepší efekt. Do slaných receptov (napr. na zahusťovanie polievok či omáčok) ju kombinovať nemusíte [1].

Či už trpíte alergiou na lepok, ste vegáni alebo chcete iba vymeniť klasickú bielu múku za zdravší variant, vyskúšajte kokosovú, je vhodná naozaj pre každého!

Zdroje:
  • [1] www.elanaspantry.com/coconut-flour-ingredient/
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.