Grilovanie so superpotravinami

Čo sa vám vybaví keď sa povie leto? Pre nás je leto obdobie osviežujúcich zdravých drinkov, trávenie času pri bazéne, ale hlavne to sú grilovačky s priateľmi! Dá sa grilovať zdravo a ako sa dajú použiť pri grilovaní superpotraviny? To sa dozviete v dnešnom článku!

Vonku je nádherné letné počasie, s ktorým prichádzajú aj dlhé teplé večery, ku ktorým samozrejme patrí aj grilovanie a posedenie s priateľmi. Hoci žijete zdravo a nezdravým jedlám sa skôr vyhýbate, nie je nutné sa vyhýbať aj samotnému grilovaniu. Grilovať sa dá samozrejme aj zdravo a napriek tomu veľmi chutne. Vyskúšajte tipy, ktoré sme si pre Vás pripravili v dnešnom článku a veríme, že tohtoročné grilovačky si obľúbia aj Vaši blízki!

Grilovanie je veľmi obľúbené predovšetkým v tom, že je veľmi rýchle, ľahké a dá sa grilovať takmer čokoľvek, teda sa fantázii medze nekladú. Grilovať môžeme takmer všetky druhy mäsa, morské plody, huby, tofu, zeleninu, syry a dokonca aj ovocie. Skúšali ste napr. grilovaný ananás s yaconom ? Sme si istí, že lepší dezert ste ešte nejedli!

Je grilovanie zdravé?

Určite ste sa už stretli s názorom, že grilovanie môže byť aj nezdravé, pretože pri ňom vzniká celý rad škodlivých látok. Pokiaľ chceme grilovať zdravo, musíme sa držať určitých pravidiel. Tým hlavným je všetky potraviny vopred marinovať. Pri príprave marinád by sme mali voliť aj bylinky, ktoré znižujú množstvo nežiaducich látok, ide najmä o tymian či rozmarín.

Marinády si pripravujte doma sami, nepoužívajte žiadne kupované, ktoré sú plné rôznych aditív a nášmu zdraviu by veľmi nepomohli, skôr naopak. Kvalitnú marinádu vytvoríte iba z niekoľkých ingrediencií. Budete potrebovať trochu oleja, spomínané bylinky, citrónovú šťavu, cesnak a cibuľu.

Recept na najlepšiu marinádu

Naša najobľúbenejšia marináda ich hodí naozaj takmer ku všetkým slaným pokrmom. Najradšej ju podávame s grilovaným baklažánom a šampiňónmi. Na marinádu budete potrebovať olivový olej, horčicu, goji berries, oregano, kurkumu, cesnak a koriander. Všetky ingrediencie zmiešame a zeleninu marinádou potrieme. Nielen, že skvele chutí, ale zároveň ladí všetkými farbami a na tanieri vyzerá skrátka skvele!

Zdravé grilovanie

Sladké grilovanie

Grilovať nemusíme iba klasické slané pokrmy, na ktoré sme boli doteraz zvyknutí. Doprajte si po výdatnej grilovačke sladkú bodku, ktorá poteší Vaše chuťové poháriky. Čo tak grilované jablká s tvarohom? Jablká rozpolíme na pol az jednej strany ugrilujeme. Medzitým si pripravíme nátierku z tvarohu. Zmiešame tvaroh, škoricu, kokosový cukor a sušené ovocie podľa chuti.

Medzi ďalšie nami obľúbené sladké dezerty patria napr. grilované banány s medom, ktoré budú milovať nielen Vaše deti. Marinádu si pripravíme zo škorice, citrónu, kokosového cukru a medu. Do alobalu dáme rozpolené banány, potrieme ich marinádou a dáme na gril.

Ako môžete vidieť, grilovať je možné aj zdravo a veľmi chutne. Základom je pripravovať si všetky pokrmy doma, nekupovať žiadne pripravené polotovary, ktoré sú síce rýchlejším variantom, ale obsahujú ingrediencie, ktoré svojim blízkym podávať nechceme. Pokiaľ si všetky jedlá pripravíme sami, budeme presne vedieť ich zloženie, urobia nám väčšiu radosť a budeme sa po nich cítiť skvele. Prajeme Vám krásne leto plné zdravého grilovania a pokiaľ sme Vás našimi receptami a tipmi inšpirovali, neváhajte nám zaslať Vaše výtvory! :)

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.