Silvestrovské pohostenie trochu inak

Vianoce sú opäť za nami a čaká nás príchod nového roku, s ktorým sa spájajú aj oslavy s priateľmi a rodinou. Pripravte pre nich tento rok zdravšiu hostinu. Ako na to? To sa dozviete v dnešnom článku.

Vianoce aj vianočné sviatky sú opäť za nami, rok utiekol ako voda as jeho koncom prichádzajú aj každoročné oslavy nového roka. Či už silvester oslavujete vo veľkom s partiou priateľov na chate na horách, alebo uprednostňujete komornejšie posedenie so svojimi najbližšími, určite si kladiete otázku "Čo pripraviť tento rok dobré na občerstvenie?". Ako priaznivci zdravého životného štýlu určite nie ste vyznávači chlebíčkov, zemiačikov a ďalších týchto „pochutín“, ktoré sa na oslavách objavujú najčastejšie. Skúste to tento rok zdravšie a prekvapte svojich blízkych tým, že aj zdravé pohostenie môže byť veľmi chutné.

Silvester bez výčitiek

To, že aj silvester môže prebiehať v zdravom duchu bez zbytočného prejedania je nám jasné. Čo ale pripraviť, aby sme uspokojili chute všetkých prítomných a vyhli sa tak zbytočným pripomienkam ostatných? Poďme sa pozrieť na nejaké naše tipy, ktoré už niekoľko rokov pripravujeme pre svojich priateľov my.

V obchodoch vyberajte múdro a nenechajte sa zlákať reklamou, ktorá Vás bude pokúšať na každom rohu. Sú potraviny, ktoré môžeme veľmi ľahko nahradiť zdravším variantom. Namiesto klasického pečiva voľte vždy celozrnné a poctivé. Slané pochutiny ako sú napr. zemiačiky, tyčinky a pod. možno nahradiť orieškami, semienkami alebo zeleninovými chipsmi. Také chipsy si môžeme pripraviť aj doma behom pár minút. Iba nakrájame zemiaky, či inú zeleninu, pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme a dáme na niekoľko desiatok minút do rúry. Rýchle, jednoduché a zdravé.

Zdravé pohostenie do pár minút

Ako prvé jedlo, ktoré pripravujeme naozaj každý rok, a ktoré od nás naši blízki už vyžadujú sú zeleninové tyčinky s guacamole. Zo zeleniny volíme najčastejšie papriku, mrkvu a stopkový zeler, ktoré nakrájame na tenké tyčinky. K tomu si pripravíme guacamole s goji berries, ktoré môžete nájsť medzi našimi obľúbenými receptami. Tento pokrm je skvelý v tom, že je nielen veľmi rýchly, ale zároveň vďaka avokádu obsahuje množstvo zdravých tukov, ktoré naše telo zasýti. Silvestrovské pohoštění trochu jinak

Okrem guacamole môžete k zeleninovým tyčinkám pripraviť ďalšie dipy. Medzi našich favoritov patrí napr. hummus alebo paprikový dip. Na prípravu paprikového dipu zmiešame iba polotučný tvaroh, pridáme mletú červenú papriku, strúčik cesnaku a dochutíme soľou a korením. Opäť rýchlovka, ktorú nikdy nič nepokazíte.

Ďalším tipom, ktorý na žiadnej našej oslave nesmie chýbať sú uhorkové jednohubky s údeným lososom. Namiesto uhorky môžete použiť aj celozrnné pečivo, avšak my sme zvolili túto kombináciu, ktorá krásne osvieži a skvele sa hodí napr. k bielemu suchému vínu. Uhorku iba nakrájame na hrubšie plátky, natrieme lučinou alebo použijeme iný smotanový syr, navrch ozdobíme plátkom údeného lososa a posypeme konopnými semienkami. Veľmi jednoduché, chutné a zároveň oku lahodiaci pokrm, ktorý si zamilujú takmer všetci.

Aby ste potešili aj milovníkov sladkého, vyskúšajte raw kakaové tyčinky podľa nášho receptu. Tyčinky môžete nakrájať na menšie kúsky a urobiť z nich cukríky na zobanie, alebo použite rovnaký recept, ale vytvarujte z nich malé guličky, ktoré potom obalíte napr. v strúhanom kokose. Vďaka datliam sú prirodzene sladké a preto nie je potrebné pridávať žiadny ďalší cukor. Maškrtenie bez výčitiek, čo viac si priať. :)

A čo na pitie?

K silvestrovským oslavám patrí aj novoročný prípitok, a preto pohárom kvalitného šampanského nepohrdne takmer nikto. Pokiaľ však alkoholu veľmi neholdujete, alebo piť nemôžete, pripravili sme si pre Vás tip na nealkoholický punč. Na punč budeme potrebovať iba vodu, šupky z jedného jablka, jablkový mušt a nejaké korenie na dochutenie. My používame škoricu, klinčeky, badián, kardamóm a soľ.

Šupky z jablka dáme do studenej vody, pridáme štipku soli, korenia a privedieme do varu. Po cca 10 minútach varenia pridáme mušt a varíme ďalších 5 minút. Po sleze môžeme dochutiť ešte citrónovou šťavou pokiaľ bude treba. Punč podávame teplý s plátkom pomaranča.

V komentároch sa môžete podeliť aj o Vaše tipy, čo pre svojich blízkych pripravujete vy, radi sa tiež necháme inšpirovať. Prajeme Vám šťastný nový rok a nech je rok 2020 ešte lepší a úspešnejší, než bol ten predchádzajúci. :)

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.