Kakaové maslo a jeho využitie

Kakao pozná každý. Kakaové bôby tiež. Ale čo napr. kakaové maslo? To už také známe nie je. A pritom je veľká škoda. Jeho uplatnenie nájdete v kozmetike aj kuchyni.
Kategória: Kozmetika Články

Výroba kakaového masla

Kakaové maslo sa získava lisovaním rozdrvených pražených kakaových bôbov v hydraulických lisoch. Maslo má žltkastú farbu a jemne čokoládovú vôňu. Pri izbovej teplote má veľmi tuhú konzistenciu, pri teplote vyššej ako 32 stupňov sa rozpúšťa. Obsahuje telu prospešné antioxidanty, vitamíny a minerály [1].

Využitie kakaového masla

Kakaové maslo má, rovnako ako napríklad kokosový olej, veľmi široké využitie. Svoje miesto nájde v kuchyni, kozmetike a cukrárskej výrobe. Je výborné na vyprážanie, pretože neprebíja chuť ostatných ingrediencií, je odolné voči vysokým teplotám a hlavne neobsahuje žiadny cholesterol. Tiež má menej kalórií a nižší obsah tukov ako bežné tuky, ktoré sa v kuchyni používajú.

Cukrárska výroba

Maslo sa tiež používa v cukrárskej výrobe a malo by byť súčasťou každej čokolády. Keďže je ale kakaové maslo pomerne drahé, výrobcovia ho nahrádzajú rastlinnými tukmi. Maslo môžete pridať aj do čokoládovej polevy, tá vám potom nebude pri krájaní praskať.

Kozmetika

V kozmetike je kakaové maslo vhodné na starostlivosť o suchú pokožku, dehydratovanú a zrelú pleť. Antioxidanty pomáhajú bojovať proti škodlivým látkam a starnutiu pleti. Vďaka obsahu fytosterolov regeneruje a upokojuje pokožku. Mastné kyseliny podporujú vyhladenie a zjemnenie suchej a drsnej pokožky. Maslo tiež pomáha predchádzať striám, ktoré vznikajú predovšetkým v tehotenstve [2].

Kakaové maslo je možné tiež použiť na vlasy, ktorým vráti ich vitalitu a zabráni ich dehydratácii. Vhodné je najmä pre suché a poškodené vlasy. V neposlednom rade môžete maslo použiť na masáže, stačí zmiešať rastlinný olej a kakaové maslo v pomere 1:1.

Zdroje:
  • [1] www.organicfacts.net/health-benefits/oils/cocoa-butter.html
  • [2] www.naturallivingideas.com/cocoa-butter/
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.