Prečo je dôležitá suplementácia vitamínu C?
Prečo je taký významný?
Vitamín C, zvaný aj ako kyselina askorbová je pre náš organizmus jednou z najdôležitejších látok vôbec. Patrí medzi látky, ktoré si naše telo nedokáže samo vytvoriť, preto je jeho suplementácia skutočne kľúčová a nemali by sme ju podceňovať. Štúdie ukazujú, že v dnešnej dobe trpíme nedostatkom vitamínu C takmer všetci.
Vitamín C sa nachádza v prirodzených potravinách. Medzi bohaté zdroje patria napríklad šípok, rakytník, citrusy, brokolica alebo karfiol. Možno ho teda dopĺňať aj z vhodne zostaveného jedálnička. Bohužiaľ vitamín C je obsiahnutý v potravinách, ktorí mnohí z nás neje denne, nekontrolujeme si jeho množstvo v danej potravine a tu nastáva problém. Málokto má čas si každý deň počítať, koľko gramov denne vitamínu prijal. Preto je suplementácia iným vhodným doplnkom stravy nevyhnutná.
Lyžička aceroly denne
Pýtate sa ako najlepšie vitamín C suplementovať, aby Vaše telo nestrádalo a zvolili ste tie najlepšie prírodné zdroje? Máme pre Vás dobrú správu. Už ste počuli o superpotravine menom acerola? Ak nie, čítajte nasledujúce riadky, ktoré Vám pomôžu pochopiť, prečo je tak skvelá.
Acerola patrí svojim zložením a obsahom medzi najväčšie prírodné zdroje vitamínu C na svete. Používala sa už v tradičnom liečiteľstve pre rad zdravotných problémov. Významne podporuje imunitný systém, zvyšuje energiu a zároveň pôsobí priaznivo na náš nervový systém a psychické zdravie.
Acerola sa najčastejšie používa v práškovej forme pre lepšiu využiteľnosť a vstrebateľnosť, aby bolo zachovaných čo najviac zdraviu prospešných látok a predovšetkým vitamínu C. V prírode môžeme vitamíny nájsť vždy v komplexe ďalších látok, ktoré zlepšujú ich vstrebateľnosť a následne sú lepšie naším organizmom využité. Vitamín C sa v prírode vyskytuje vždy s flavonoidmi, ktoré podporujú a zvyšujú jeho účinok.
Pre dostatočné množstvo vitamínu C nám stačí jedna čajová lyžička aceroly denne. Stačí ju rozmiešať vo vode, alebo ju môžete pridať do svojich obľúbených smoothie, celozrnných kaší alebo jogurtu. Využitie nájde naozaj v mnohých pokrmoch. Výborná je napr. pri výrobe zmrzliny či sorbetov, ktorým dodá nielen krásnu farbu, ale predovšetkým zaujímavú chuť [1].
Nedostatok vitamínu C
To, že je suplementácia tohto vitamínu nevyhnutná, sme si už vysvetlili. Čo môže nášmu organizmu spôsobiť jeho nedostatok? Vitamín C je pre naše telo dôležitý najmä pre správnu tvorbu spojivového tkaniva, ktoré zaručuje napr. pevnosť kože, kostí a zubov. Okrem toho sa vitamín C vysporiadava s voľnými radikálmi, čo sú škodlivé zlúčeniny, ktoré v našom tele vznikajú napr. nesprávnou stravou či nezdravým životným štýlom.
Medzi hlavné príčiny jeho nedostatku patrí najmä nízky príjem v strave, alkohol, zlá strava atď. Nedostatok vitamínu C sa môže prejavovať rôzne. Medzi najrozšírenejšie príznaky patria lámavé vlasy a nechty, krvácanie z ďasien, častá tvorba modrín, suchá koža atď. Mnoho ľudí môže v súvislosti s jeho nedostatkom trpieť aj deficitom železa a začať mať problémy s chudokrvnosťou.
Aby ste sa týmto nepríjemným zdravotným problémom vyhli, zaraďujte preventívne vyššie uvedené potraviny do svojho jedálnička. V spojení s acerolou si môžete byť istí, že Váš denný príjem bude zaistený a nebudete sa musieť týchto nepríjemností obávať.
- [1] www.madaboutberries.com/health-benefits/health-benefits-of-acerola-acerola-cherries.html