Triphala a jej účinky na naše zdravie
Triphala - ajurvédska bylina
Triphala je ajurvédska bylina, ktorá je v posledných rokoch značne obľúbená. Meno pochádza z kombinácie slov „tri“, čo znamená tri, „phala“, čo predstavuje pojem ovocie. Ide teda o tradičnú bylinnú zmes vyrobenú zo sušeného prášku troch plodov. Konkrétne ide o druhy ovocia Amalaki, vrcholák myrobalánový a vrcholák trieslovinový.
Plody Amalaki sú podobné egrešu, ktorý pestujeme bežne u nás na záhrade. Plody majú vysoký obsah vitamínu C a používa sa napr. pri prechladnutí. Vrcholák myrobalánový je ovocie, ktoré je veľmi dlhý čas používané najmä v ajurvédskej medicíne. Vyskytuje sa vo vlhkých lesnatých oblastiach Indie a Filipín.
A do tretice vrcholík trieslovitý je strom, ktorý rastie najmä v podhorských oblastiach Himalájí. Dosahuje výšku až 1 500 m. Tradičným názvom sa nazýva Haritaki, čo v preklade znamená „odnášať, odplavovať“. Týka sa to najmä toxínov z nášho tela.
Účinky Triphaly
Triphala je veľmi účinná najmä v boji proti akejkoľvek infekcii, najmä takej, ktorá postihuje močové cesty.
Použitie Triphaly
Triphalu nájdeme na slovenskom trhu vo forme prášku alebo kapsúl. Je možné ju rozmiešať s vodou, mliekom, džúsom alebo iným nápojom. Využiť ju môžeme aj napr. do kaší. Odporúčané denné množstvo sú dve až tri lyžičky denne pred jedlom [1].
- [1] www.stylecraze.com/articles/health-benefits-of-triphala-churna/#gref