Zdravé tuky ako dôležitá súčasť jedálnička

Tuky sú nenahraditeľnou súčasťou nášho jedálnička. Prečo by sme na ne nemali za žiadnu cenu zabúdať? To sa dozviete dnešnom článku, tak si ho nenechajte ujsť.

Mýtus v zdravej strave

Keď ich povie slovo tuk, väčšine večným dietárom hneď naskočí vzorec, že akonáhle konzumujeme tuky, aj hneď to znamená, že po nich priberáme a mali by sme ich obmedziť na minimum. To samozrejme nie je pravda a dúfame, že tento mýtus je už medzi ľuďmi dávno odhalený. Tuky sú pre fungovanie nášho organizmu veľmi dôležité, a preto by sme sa im nemali za žiadnu cenu vyhýbať.

Tuky sú dôležitým zdrojom energie, pomáhajú udržovať telesnú teplotu a tiež chránia vnútorné orgány. Bez tukov by tiež nemohlo dôjsť k vstrebávaniu vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch, napr. vitamín A, DE alebo vitamín K. Reklamy a marketing rôznych nízkokalorických produktov urobili z tukov doslova strašiaka, lenže to nie je tak úplne pravda.

To, čo je zlé pre naše telo a celkový organizmus, je nadmerné zastúpenie tučných jedál, cukrov a polotovarov, ktoré nemajú so zdravou stravou a zdravým životným štýlom nič spoločné. Pokiaľ hovoríme o tukoch, samozrejme nemyslíme hranolky, ktoré plávajú v nekvalitnom rastlinnom oleji. Máme na mysli zdravé tuky tej najlepšej kvality.

Tuky môžeme rozdeliť podľa obsahu mastných kyselín na nasýtené a nenasýtené. Do nasýtených tukov patria predovšetkým tuky živočíšneho pôvodu ako je maslo, masť, hovädzí tuk. Patria sem aj tuky rastlinné – predovšetkým vo forme oleja. Poznáte ich jednoducho tak, že pri izbovej teplote zostávajú tuhé.

Medzi nenasýtené potom radíme najmä olivový olej, avokádo, lieskové orechy alebo mandle. Majú veľmi priaznivý vplyv na naše zdravie, pretože okrem iného znižujú nebezpečný LDL cholesterol a naopak zvyšujú prospešný cholesterol HDL. Vedľa tohto rozdelenia nájdeme polynenasýtené tuky, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť samo a musíme ich prijímať z jedla alebo doplnkoch stravy. Patrí sem najmä rybí tuk, či ľanový a repkový olej.

Najlepšie zdroje zdravých tukov

Pokiaľ neviete, čím vo svojom jedálničku zvýšiť množstvo kvalitných a zdravých tukov, máme pre Vás pár tipov. Medzi náš najobľúbenejší patrí jednoznačne avokádo. Avokádo má tú výhodu, že ho môžeme využiť ako v slaných pokrmoch, ako sú rôzne šaláty či dipy, tak aj v sladkých. Má skvelú maslovú chuť, takže sa hodí aj skvele napr. na zahustenie polievok alebo do ovocných, či zeleninových smoothies.  width=

Ďalším obľúbeným zdrojom, ktorý by vo vašej kuchyni nemal rozhodne chýbať je kokosový olej. Kokosový olej je bohatý na mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú pre naše telo veľmi ľahko stráviteľné a neukladajú sa tak ľahko vo forme tuku. Kokosový olej môžeme používať pri varení, pečení alebo dokonca v kozmetike. Pri výbere kokosového oleja majte na pamäti, že kvalita je skutočne na prvom mieste.

Posledný zdroj zdravých tukov, ktorý zahŕňame takmer každý deň a nemôžeme si ho vynachváliť sú orechy a semená. Ich výhodou je, že sú cenovo dostupné a môžete ich pridať takmer kamkoľvek. Do šalátov, sladkých dezertov alebo si ich vziať so sebou len tak na výlet, keď si práve nestíhate pripraviť inú desiatu. Medzi tie najlepšie radíme vlašské orechy, mandle, lieskové či makadamové orechy. Zo semienok máme najradšej vďaka svojmu zloženiu ľanové, chia a konopné.

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.