Tipy na nepečené pečivo

Vianoce už nám zase po roku klopú na dvere. Ak nemáte práve čas na zložité recepty, pripravili sme si pre Vás pár tipov na nepečené pečivo, ktoré nezaberie toľko času, ale napriek tomu chutí skvele.

A je to opäť tu. Rok utiekol ako voda a Vianoce už opäť klopú na dvere. S tým sa samozrejme spája aj príprava cukroviniek. Pokiaľ nemáte práve čas alebo chuť pripravovať veľa druhov a zložitých receptov, máme pre Vás pár tipov, ako si pripraviť nepečené pečivo, ktoré nezaberie toľko času, ale aj napriek tomu si ho zamiluje celá rodina. Keďže sú recepty naozaj jednoduché, môžete do ich prípravy zapojiť aj deti.

Ide to aj bez cukru

Nepečené pečivo je skvelé nielen v tom, že šetrí náš čas, ale zároveň je veľmi variabilné a môžeme sa na ňom chuťovo vyšantiť. Na nepečené pečivo sú vhodné najmä datle, ktoré ich krásne osladia, a preto nie je potrebné pridávať už žiadny cukor, takže si ich môžeme dovoliť uzobávať úplne bez výčitiek. Ďalšia surovina, ktorá funguje skvele ako sladidlo je už od nás známa lucuma. Lucumu pridávame do množstva sladkých receptov, pretože je nielen sladkastá, ale hlavne veľmi zdravá, a to oceníme nielen na Vianoce.

Pokiaľ ste zvyknutí príliš nesladiť a záleží Vám predovšetkým na prirodzenej chuti samotných surovín, môžete použiť kokos. Kokos funguje aj ako prírodné „sladidlo“ a pokiaľ ho použijeme dostatočne, úplne zastúpi prítomnosť cukru. Ak pečiete pre členov rodiny, ktorí si na nesladkú chuť ešte len zvykajú, pridajte do nepečených cukroviniek pár kvapôčok agáve sirupu a uvidíte, že ani nespoznajú ten fakt, že v cukrovinkách nie je pridaný klasický cukor. Agáve sirup je totiž sám o sebe veľmi sladký.

Keď nezostáva čas

Medzi najčastejšie druhy nepečených cukroviniek, s ktorými sa môžeme stretnúť patria jednoznačne rôzne guličky. Do guličiek môžeme pridať spomínané datle, kokos, všetky druhy orechov, med,kakao atď. Medzi naše najobľúbenejšie, ktoré nikdy nesmú na vianočnom stole chýbať, a ktoré miluje celá naša rodina vrátane dedka, ktorý miluje sladké, patrí práve spomínané kokosové.

Na kokosové guličky budete potrebovať 150 g strúhaného kokosu, 20 g kokosového oleja, vanilkový prášok, 40 g agáve sirupu a 50 ml rastlinného mlieka. Do mixéra vhodíme strúhaný kokos s vanilkovým práškom. Mixujeme dovtedy, kým vznikne hladká hmota. Následne do mixéra pridáme kokosový olej, agáve sirup a potom podľa potreby rastlinné mlieko. My používame najčastejšie mandľové. Cesto dáme odpočinúť na 3 hodiny do chladničky a následne z neho vyvaľkáme guličky, ktoré môžeme obaliť ešte v kokose,kakau alebo napr. v rozdrvených orieškoch. Skladujeme v chlade a tme.  width=

Pri kokose ešte chvíľu zostaneme, pretože ten je skrátka pre nepečené pečivo úplne dokonalý! Ďalším tipom je tzv. kokosová roláda. Kokosovú roládu pripravujeme tak, že si najskôr zmiešame nadrvené bezlepkové piškóty s kokosovým cukrom. Pridáme 2 lyžicekakaa, trochu rumu a 50 g zmäknutého masla. Z týchto ingrediencií vypracujeme vláčne cesto. Pokiaľ by bolo cesto príliš husté, pridáme trochu mandľového mlieka. Medzitým čo cesto odpočíva si pripravíme náplň do rolády.

Na náplň budeme potrebovať opäť 50 g masla, ktoré zmiešame so sušeným kokosovým mliekom a pridáme pár lyžíc kokosového cukru. Z cesta vyvaľkáme placku širokú cca 8 mm. Rovnomerne na ňu rozotrieme pripravenú náplň a následne zvinieme opatrne v roládu. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí roládu nakrájame na tenké plátky a môžeme podávať na vianočne prestretom stole.

Medzi najobľúbenejšie a najznámejšie nepečené pečivo patrí jednoznačne osie hniezda. Alebo snáď včelie úle? Či už patríte do akéhokoľvek tímu, určite sa objaví aj tento rok u Vás doma. Pokiaľ radi skúšate zdravé varianty týchto dobrôt, vyskúšajte vozí hniezda podľa nášho receptu. Na cesto budete potrebovať 200 g ovsenej múky, 80 g datľovej pasty, 2 lyžicekakaa, 20 ml mandľového mlieka, 50 g kokosového oleja, 2 lyžice rumu a zhruba 25 ks bezlepkových piškót. Ingrediencie zmiešame a dáme do chladničky cesto oddýchnuť. Na náplň budeme potrebovať 2 banány, ktoré roztlačíme na kašu. Pridáme k nim mandľové mlieko, vanilkový extrakt a lyžicu rumu. Následne si pripravíme formičku na hniezda, vložíme kúsok cesta, urobíme vareškou dieru, vložíme náplň a nakoniec priklopíme piškotom. Jednoduché, zdravé, a napriek tomu chuťovo božské!

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.