Pečenie z orechovej múky

Ak ste sa tento rok rozhodli upiecť si zdravšie varianty vianočných cukroviniek, určite využijete naše tipy a rady! Orechové múky sú na zdravé pečenie tým najlepším variantom.

Čo by to bolo za Vianoce bez cukroví. Pokiaľ však patrí zdravý životný štýl medzi súčasť Vášho života a neberiete ho ako nutnú povinnosť, určite ste premýšľali, ako si upiecť pečivo aj bez bielej múky a klasického bieleho cukru. Nie je to žiadna veda av dnešnej dobe existuje už veľa variantov a alternatív, ako si také pečivo pripraviť z pohodlia domova. Orechové múky sú pre to ako stvorené!

Čo je orechová múka?

Orechové múky sú v podstate namleté orechy na jemný prášok. Orechovú múku môžeme zakúpiť už hotovú v špecializovaných obchodoch ako sú napr. zdravé výživy, alebo určitú ponuku nájdete aj v bežne dostupnom supermarkete, najčastejšie v oddelení so zdravými produktmi. Pokiaľ máme doma výkonný mixér, môžeme si takú múku pripraviť aj sami. Stačia nám iba kvalitné orechy. Dnes nájdeme na trhu napr. múku mandľovú, múku z vlašských orechov, lieskoorieškovú múku a ďalšie.

Orechové múky sa používajú predovšetkým na sladké pokrmy. Ich najväčšou výhodou je to, že sú prirodzene bezlepkové, a preto sa hojne využívajú v bezlepkových dezertoch, nielen pre celiakov. Využitie orechových múk je naozaj široké. Najradšej ich používame na rôzne palacinky či lievančeky. Na naše obľúbené raňajky vo forme lievancov budete potrebovať 1,5 hrnčeka mandľovej múky, 3 vajíčka a 1 hrnček mandľového mlieka. Pre lepšiu chuť radi pridávame ešte lyžičku škorice a vanilky. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme tak husté cesto, ktoré osmažíme na panvici na kokosovom oleji.  width=

Kokosová múka

Medzi obľúbenú alternatívu klasickej múky patrí aj múka kokosová. V kokosovej múke nájdeme veľké množstvo vlákniny, bielkovín a minerálov ako je napr. draslík a železo. Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny je kokosová múka veľmi nasiakavá. V tomto prípade je dobré pridať k nej vždy viacej tekutiny. To môže byť buď mlieko, olej alebo vajcia. Na sladké pokrmy je dobré kokosovú múku vždy skombinovať napr. s pohánkovou, či cirokovou. Sama o sebe má občas tendenciu sa mrviť a občas môže samotná narobiť neplechu.

Medzi náš obľúbený recept z kokosovej múky patria skvelé muffiny. Na kokosové muffiny budete potrebovať 200 g kokosovej múky, 100 g strúhaného kokosu, 2 ks roztlačených banánov, 2 lyžice kokosového oleja, 50 g kokosového cukru a trochu prášku na pečenie. Následne stačí všetky ingrediencie zmiešať a piecť vo formičkách zhruba 15 minút. Do muffinov môžete pridať napr. na kúsky nakrájanú horkú čokoládu alebo ozdobiť plátkami mandlí.

Orechové múky by sme mali skladovať v uzavretých nádobách a ideálne v chladničke. Napr. mandľovú múku majte výhradne v chladničke, kde vydržia zhruba 3 mesiace od prvého otvorenia. Všetky orechové múky sú veľmi citlivé na teplo, preto ich máme radšej v chlade vždy. Kokosovú múku môžete nechať uskladnenú v špajze, ale nezabúdajte ju presypať do sklenenej nádoby, kde sa jej bude lepšie dariť a nedostane sa do nej žiadny nežiaduci hmyz.

Každý orech má trochu iný účinok na náš organizmus. Orechové múky obsahujú samozrejme oveľa viac tukov, než klasické múky z obilnín. Vďaka zdravým tukom Vás zasýti na veľmi dlhú dobu, preto nám stačí zjesť kúsok torty alebo pár kúskov cukroviniek, namiesto naplnenia si celého tanierika, ako sme to robili možno skôr. Orechy zároveň znižujú hladinu cholesterolu a ako už bolo spomenuté, obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktoré môžeme mať obzvlášť cez vianočné sviatky nedostatok.

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.