Ajurvédska zmes - Triphala

Triphala je najznámejšia a najúčinnejšia kombinácia z ajurvédskej medicíny na vnútorné prečistenie a tiež regeneráciu či obnovu organizmu. Viac informácií o tejto skvelej potravine sa dozviete v dnešnom článku.

Ajurvédska zmes - Triphala

Triphala je tradičná ajurvédska zmes, ktorá je zložená z troch druhov ovocia – amalaki, haritaki a bibhitaki. Triphala patrí vďaka kombinácii spomínaného ovocia medzi najznámejších a najúčinnejších zmes na vnútorné prečistenie a celkovú obnovu a regeneráciu organizmu. Triphala odstraňuje toxíny nielen z hrubého čreva, ale aj z tkanív, čo dokáže máloktorá prírodná bylina. Funguje ako veľmi mierne, za to prirodzené preháňalo, ktoré napomáha regulovať tonus hrubého čreva. Veľmi často sa kombinuje s rôznym korením (napr. so zázvorom, kurkumou alebo čiernym korením), ktoré jej účinok ešte zintenzívni a dôjde tak k lepšiemu prečisteniu čriev a žalúdka [1].  width=

Zmes troch druhov ovocia

Ako už bolo povedané, triphala je kombináciou troch druhov ovocia. Prvé ovocie sa nazýva amalaki. Patrí medzi najsilnejšie prírodné antioxidanty a pýši sa vysokým obsahom vitamínu C. Aj z tohto dôvodu sa mu prezýva „nebeské ovocie“. Vďaka veľkému množstvu tanínov má veľmi prospešné zdravotné účinky nielen na črevá, ale najmä na dýchací systém. Amalaki je tiež výnimočné tým, že obsahuje päť chutí. Je trpké, kyslé, horké, ostré a sladké.

Druhým ovocím, ktoré je súčasťou zmesi triphala je haritaki. Haritaki je rozšírená v mnohých častiach Indie. Už Tibeťania ju nazývali kráľovnou medicíny a liekom na srdce aj mozog. V Ajurvédskej medicíne sa používa na naozaj veľké spektrum chorôb. Medzi tie najčastejšie patria tráviace ťažkosti, zápcha, epilepsia alebo zápaly spojiviek.

Posledným ovocie je bibhitaki. Bibhitaki zlepšuje trávenie a pomáha predovšetkým pri problémoch s pečeňou. Je to opäť veľmi silný prírodný antioxidant a napomáha pri normálnej hladine cukru v krvi. Na liečebné účely sa používajú hlavne plody toho listnatého stromu, ktoré majú šedo hnedú farbu. Je zaujímavé, že na liečebné účely sa používajú zrelé i nezrelé plody.

Dávkovanie a užívanie

Triphalu je najlepšie užívať dlhodobo, a to aspoň po dobu troch mesiacov. Je to predovšetkým z toho dôvodu, že účinkuje postupne. Triphalu je možné rozmiešať iba vo vode, alebo je možné ju pridať do rôznych ovocných drinkov alebo jogurtu. Najlepšia kombinácia je potom s medom, vďaka ktorému si pripravíte lahodný a zároveň účinný ajurvédsky detoxikačný čaj.

Zdroje:
  • [1] www.banyanbotanicals.com/info/plants/ayurvedic-herbs/triphala
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.