Quinoa – superpotravina nielen pre celiakov

Hľadáte vhodnú prílohu k mäsu alebo grilovanej zelenine a už Vás nebaví jesť zemiaky či ryžu stále dookola? Potom rozhodne vyskúšajte quinú. Chutovo je veľmi dobrá, navyše je plná kvalitných bielkovín a ďalších zdraviu prospešných látok.

Zdravá alternatíva (nielen) cestovín

Tiež vám príde, že sa v poslednej dobe s touto potravinou roztrhlo vrece? Nie je sa čomu diviť, quinoa má skvelé nutričné hodnoty, a navyše je prirodzene bezlepková, teda si na nej pochutnajú nielen celiáciu, ale aj ľudia, ktorým lepok nerobí dobre. A bohužiaľ takých ľudí neustále pribúda.

Quinoa - základné informácie

Quinoa, presnejšie povedané semená rastliny chenopodium quinoa, v Českej republike zvaná tiež ako mrlík čilský, je pseudoobilovina, ktorá má vysoký obsah bielkovín, obsahuje vitamíny, minerály, vápnik, železo, draslík, zinok, horčík a ďalšie. Ďalej obsahuje vysoké množstvo vlákniny, čo veľmi uľahčuje jej stráviteľnosť. Quinoa je tiež výborný antioxidant. Vzhľadom na svoj vzhľad je veľmi často zamieňaná s kuskusom. Býva sfarbená do žltej farby, ale na trhu môžeme nájsť aj červenú alebo čiernu quinú.

Príprava quinoi

Príprava quinoi je veľmi jednoduchá, preto je tiež veľmi populárna. Stačí ju prepláchnuť, pár minút povariť v osolinej vode a môžeme podávať. V kuchyni sa quinoa používa predovšetkým ako príloha namiesto ryže, kuskusu, bulguru, zemiakov atď. Avšak je mnoho ďalších variantov, v ktorých ju môžeme využiť. Chuťovo pripomína oriešky. Napriek tomu, že je uvarená quinoa mäkká, na skus je mierne chrumkavá.

Quinoa môže byť súčasťou aj rôznych zeleninových šalátov, pokiaľ si chcete byť naozaj istí, že prijmete pre naše telo dostatočné množstvo bielkovín. Quinoa sa však dá využiť aj do sladkých receptov. Naším tipom je pripraviť si uvarenú quinu, do ktorej pridáme čerstvé ovocie, oriešky, semienky podľa chuti, kokosové chipsy a dosladíme medom alebo agáve sirupom. Výborné raňajky vhodné aj pre deti. Na trhu nájdeme napr. quinoa vločky, ktoré môžeme zaliať mliekom, podávať s jogurtom alebo si z nich vytvoriť domáce a chutné müsli [1].

Zdroje:
  • [1] www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-quinoa
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.