Všestranné využitie kokosovej múky

Kokosová múka sa stáva v poslednej dobe stále viac obľúbenou surovinou. Je vhodná predovšetkým pri pečení sladkých a zdravých pokrmov. Prečítajte si v dnešnom článku tipy, kde všade ju môžete využiť.

Kokosová múka

Kokosovú múku pozná v dnešnej dobe asi už takmer každý. Vedeli ste, že má v kuchyni skutočne mnoho využití? Kokosovú múku máme spojenú predovšetkým s pečením sladkých dezertov, v ktorých mnohokrát spoľahlivo nahradí aj múku pšeničnú. Či už ide o rôzne muffiny, lievance alebo ovocné koláče. Kokosová múka má veľmi jemnú kokosovú arómu, vďaka tomu je možné ju použiť aj do slaných pokrmov. Veľmi hojne sa potom používa napríklad v ázijskej kuchyni do rôznych omáčok alebo s ňou bez problémov zahustíte aj výdatné zeleninové polievky.

Kokosová múka neobsahuje lepok, čo je jej veľká výhoda a prednosť. To ocenia najmä celiáciu a ľudia s intoleranciou na lepok. Piecť bez lepku môže byť v niektorých prípadoch naozaj oriešok. Ako je už z názvu zrejmé, lepok skrátka drží suroviny pohromade a pečenie s ním ide samo. Pri pečení bez lepku sa nám cestá môžu trhať, nejdú vyváľať av rúre následne praskajú. Aj my sme venovali veľké množstvo energie na to, aby sme bezlepkové pečenie dotiahli k dokonalosti. To sa nám s kokosovou múkou (aj v kombinácii s ostatnými bezlepkovými múkami) podarilo.

Kokosová múka obsahuje aj veľmi veľké množstvo vlákniny, ktorá je pre náš organizmus veľmi dôležitá a nemali by sme na nej v našom zdravom jedálničku zabúdať. V porovnaní s pšeničnou múkou obsahuje kokosová múka vyšší podiel bielkovín (približne 19 %) a zároveň nižší podiel sacharidov (cca 26 %). Vďaka tomu je viac vhodná do redukcie a pre všetkých vyznávačov zdravého životného štýlu. Pokiaľ chcete zhodiť nejaké to kilo navyše a zároveň si naďalej pochutnávať na sušienkach a ďalších dobrotách, je kokosová múka práve pre Vás [1].

Výroba kokosovej múky

Kokosová múka sa vyrába pečením a následným sušením suchej časti dužiny kokosového orecha, ktorý sa často prezýva kokosové mäso. To obsahuje veľké množstvo zdravých nasýtených mastných kyselín a ďalších živín, ktoré sú dôležité pre náš organizmus. Je veľmi bohatá na minerály a má nízky glykemický index. To v praxi znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi, preto je vhodná aj pre diabetikov, ktorí by sa mali niektorým druhom múk skôr vyhýbať. To však o kokosovej múke neplatí.

Pri použití kokosovej múky si musíme dať pozor na to, aby sme ju pred použitím dôkladne premiešali. Je totiž náchylná na tvorbu hrudiek, ktoré vo svojich pokrmoch mať rozhodne nechceme. Ako sme už spomínali, kokosová múka obsahuje veľké množstvo vlákniny. Vďaka tomu pohlcuje veľké množstvo vody, preto môžu byť niektoré pokrmy vysušené. Kokosovú múku môžeme kombinovať s ďalšími surovinami, ako sú napríklad vajcia alebo iná rastlinná múka. Vďaka kombinácii nám vznikne ideálna konzistencia a naše pokrmy budú bez chyby. Skvele funguje najmä s mandľovou múkou, ktorá je naopak viac tučná. Kombinujte v rovnakom pomere.

Smoothie s kokosovou múkou

Kokosová múka sa skvele hodí aj pri príprave ovocných smoothie. Smoothie nemusí byť iba z ovocia, ale môžeme mu dodať vďaka kokosovej múke veľké množstvo vlákniny, ktorá je dôležitá pre naše zažívanie. Smoothie si tak získa príjemnú kokosovú arómu, viac nás zasýti a stane sa z neho plnohodnotná desiata, ktorú si zamilujete. Medzi naše najobľúbenejšie smoothie s kokosovou múku patria jednoznačne banánové. Na jednu porciu budete potrebovať 1 kus zrelého banánu, lyžicu kokosovej múky, 2 lyžice medu, 200 ml vody alebo mandľového mlieka a hrsť jahôd alebo čučoriedok. Stačí pár minút mixovať a smoothie je hotové.

Či už máte alergiu na lepok, ste diabetici alebo len priaznivci zdravého životného štýlu a chcete vyskúšať niečo nové, kokosová múka by nemala chýbať vo vašej kuchyni. Pre viac inšpirácie sa pozrite aké dobroty sme z kokosovej múky pripravili my.

Zdroje:
  • [1] www.mindbodygreen.com/articles/coconut-flour-nutrition-benefits-and-exactly-how-to-use-it
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.