Zdravé pečenie vianočných cukroviniek

Vianoce sú doslova za rohom a zostáva len pár dní, kým si uvaríme kakao, pustíme rozprávky a dáme si tanierik cukroví. Už máte upečené alebo Vám stále chýba inšpirácia? Pozrite sa na naše tipy ako si upiecť zdravé vianočné pečivo.

K Vianociam neodmysliteľne patria vianočné pečivo. Gazdinky napečú niekoľko desiatok druhov, aby si pochutnala celá rodina. Cukroví miluje snáď každý, lenže také vysoké množstvo cukru nie je nič dobré pre naše telo. Cez sviatky sa tak môžeme cítiť veľmi unavení, bez chuti do akéhokoľvek pohybu a môžu sa objaviť aj zažívacie problémy. To všetko je spojené práve s vyšším príjmom cukru, tuku a jedla vo všeobecnosti. Pripravili sme si pre Vás niekoľko tipov ako upiecť vianočné pečivo, ktoré je zdravé, chutné a budeme sa po ňom cítiť skvele.

Výmena surovín za zdravšie varianty

V klasických receptoch na vianočné pečivo sa neustále opakuje pár rovnakých ingrediencií. Medzi tie patrí pšeničná múka, biely cukor a nejaká forma tuku. Tieto suroviny nemajú príliš vysokú výživovú hodnotu a nášmu telu nič neprináša. Naopak. Sú výživovo chudobné, tzn., že neobsahujú žiadne vitamíny, minerály ani iné pre zdraviu prospešné látky. Naopak zvyšujú hladinu krvného cukru, majú vysoký glykemický index a môžu prekysľovať organizmus. Sú vysoko kalorické, takže sa po Vianociach môžeme tešiť na vyššie číslo na váhe.

Namiesto klasickej bielej múky skúste použiť jej zdravšie varianty. Najlepšou náhradou je špaldová celozrnná múka. Pracuje sa s ňou rovnako dobre ako s klasickou bielou múkou a na chuti rozdiel nespoznáte. Okrem toho má skvelé výživové vlastnosti. Ak sa snažíte vyhýbať lepku alebo naň máte dokonca intoleranciu, môžete použiť múku pohánkovú, cirokovú, kokosovú, ryžovú alebo banánovú. Tieto múky je lepšie kombinovať spoločne. Pri použití iba jedného druhu by sa mohlo cesto mrviť, práve kvôli absencii lepku. Skvele tiež fungujú orechové múky alebo iba namleté orechy, napr. mandle, kešu či lieskové.

Cukrovie by malo byť samozrejme sladké. To však neznamená, že musí obsahovať iba klasický biely cukor. Ten sa dá bez problémov vymeniť za tmavý trstinový cukor, ktorý má o niečo lepšiu výživovú hodnotu. Ďalej je možné potom zladiť agáve sirupom alebo kokosovým cukrom, ktorý má úžasnú karamelovú chuť a cukroví tak bude chutiť úplne dokonale. Pozor na sladenie medom. Ten je síce zdravý, ale pri vyššej teplote stráca svoje účinné látky, preto ho odporúčame používať predovšetkým na nepečené druhy cukroviniek.

Rovnaká náhrada surovín možno samozrejme aj s tukom. Namiesto odporúčaných margarínov môžeme použiť kvalitné rastlinné oleje, medzi ktoré patrí aj olej kokosový. Ten je vhodný pre studený aj teplý spôsob prípravy, teda ho môžete použiť aj pri pečení. Tuk nám dokážu nahradiť aj kvalitné orechové maslá, ktoré suroviny krásne spoja a dodajú cukrovinkám jedinečnú orechovú chuť.  width=

Najlepšie zdravé suroviny na pečenie cukroviniek

Okrem vyššie spomenutých surovín existuje množstvo ďalších, ktoré môžeme pri pečení vianočných cukroviniek použiť a urobia nám skvelú službu. Zároveň dodajú nášmu telu mnoho živín. Medzi tie najpoužívanejšie patrí kvalitnékakao, najlepšie v BIO kvalite. Kakao môžeme použiť takmer do všetkých druhov ciest a to aj nepečených. Obsahuje dôležité minerály, medzi ktoré môžeme zaradiť napr. horčík. Cukroví dodá lahodnú čokoládovú chuť, ktorú si zamilujete.

Sladkú a pravú chuť cukroviniek dodajú samozrejme orechy, ako sú mandle, kešu alebo pekanové orechy. Pri pečení môžete použiť aj kokos (strúhaný alebo vo forme plátkov), sušené ovocie, ovsené vločky alebo škoricu. Škorica obsahuje opäť množstvo vitamínov a má pozitívny vplyv na trávenie, črevá, dýchací systém a je výborný antioxidant.

Pre zdravé vianočné pečivo sa môžete inšpirovať našimi receptami, ktoré pre Vás pravidelne pripravujeme.

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.