Prečo zaraďovať Golden berries do jedálnička?

Vysoké množstvo vitamínu C, detoxikačný účinok a nízky glykemický index. To všetko spĺňajú Golden berries. Prečo by sme ich mali pravidelne konzumovať a ako ich môžeme zaradiť do jedla? To sa dozviete v dnešnom článku.

Rastlina "zlaté bobule"

Golden berries môžete poznať aj pod českým názvom Mochyne peruánska. Táto rastlina dorastá do výšky jedného metra a pestuje sa predovšetkým tropických a subtropických oblastiach. Plody Mochyne perunskej sú vybavené ochrannou šupkou, ktorá ich chráni pred škodcami a inými parazitmi, z toho dôvodu sa táto rastlina pestuje dobre aj bez používania chemických postrekov [1].

Účinky golden berries

Golden berries sa radí medzi superpotraviny predovšetkým vysokému obsahu vitamínu C a P (rutinu). Kombinácia týchto dvoch vitamínov pozitívne ovplyvňuje obranyschopnosť nášho organizmu. Vitamín C pomáha zároveň posilniť imunitný systém. Mochyňa peruánska má okrem iného aj vynikajúci detoxikačný účinok. Pomáha telu zbaviť sa toxínov, kyseliny a zároveň pomáha pri nadmernom zavodnení organizmu.

Konzumácia golden berries

Plody majú jemne kyslastú chuť, ktorá pripomína tropické ovocie, hoci spadajú medzi zeleninu. Zároveň obsahujú vysoké množstvo bielkovín (uvádza sa, že až 16 %), preto je veľmi vhodné zaradiť ich do našich jedálnych lístkov. Golden berries je vhodnou superpotravinou aj pre diabetikov, pretože pomáha predchádzať výkyvom hladiny cukru v krvi a vyznačuje sa nízkym glykemickým indexom. Golden berries môžeme pridať do kaší, šalátov, smoothie alebo s nimi ozdobiť akékoľvek hlavné jedlo [2].

Pozor – nezrelé plody tejto rastliny môžu byť jedovaté. Zrelé plody poznáte podľa toho, že lampiónik uschne a vo vnútri zostane oranžová „čerešňa“.

Zdroje:
  • [1] www.greenblender.com/smoothies/9000/what-are-golden-berries
  • [2] www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-of-golden-berries/
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.