Ako vybrať čokoládu
Prvé zmienky o čokoláde
Čokoláda je jednoznačne najobľúbenejšia pochúťka, ktorá sa konzumuje vo veľkom po celom svete. Dnes môžeme poznať množstvo druhov čokolád, vybrať si z nepreberného množstva chutí a variantov. Pokiaľ sa pozrieme o niekoľko stoviek rokov späť do histórie, zistíme o čokoláde mnoho zaujímavých vecí. Úplne prvé zmienky neboli priamo o takej čokoláde, akú poznáme dnes, ale konzumovalo sa skôr čisté kakao. Kakao bolo súčasťou mnohých rituálov, ktoré sa zachovávajú aj dodnes. Za čias Aztékov sa hojne využívali kakaové bôby, ktoré sa používali nielen k náboženským ceremóniám, ale fungovali aj ako platidlo. Za kakaové bôby sa nakupovalo napr. mäso, ovocie alebo zelenina. V Európe sme sa s kakaovými bôbmi stretli prvýkrát v roku 1502, kedy Krištof Kolumbus dostal od miestnych domorodcov na ostrove Guanaja darček v podobe bôbov. V Európe sa ako prví ujali bôbov Španieli, ktorí sa z neho naučili pripravovať lahodný nápoj a starostlivo si strážili svoje tajomstvo na tento lahodný recept. Nakoniec sa však kakaové bôby dostali do celej Európy a nakoniec do celého sveta. Kakaové bôby boli ale veľmi drahé a nápoj z nich si mohla dovoliť iba šľachta, ktorá verila, že čokoláda má liečivé účinky. V Amerike boli kakaové bôby predávané dokonca iba v lekárňach.
Vznik a výroba kvalitnej čokolády
Začať s výrobou čokolády, ktorú poznáme dnes, ovplyvnili tri vynálezy. Prvým vynálezom bol lis, ktorým sa oddelilo kakaové maslo z kakaovej hmoty a tým mohla vzniknúť podoba pevnej čokolády. Druhým vynálezom bolo použitie sušeného mlieka, vďaka ktorému uzrela svetlo sveta najobľúbenejšia mliečna čokoláda. Nakoniec bol zrealizovaný spôsob spracovania kakaovej hmoty tzv. konšovania, vďaka ktorému sa čokoláda rozpúšťa na jazyku.
Dnešná výroba čokolády už je samozrejme na inej úrovni. Kakaové bôby sa najprv dôkladne očistí, aby sa zbavili nežiaducich prímesí. Bôby sa následne upražia, čím získajú čokoládovú arómu a farbu. Z bôbov sa odstráni šupka a môže sa prejsť k rozomletiu. Kakaová drvina sa umelo a je pripravená na lisovanie. Tým vznikne kakaové maslo, ktoré sa používa na ďalšiu výrobu čokolády. Do kakaovej hmoty sa pridá kakaové maslo a ostatné ingrediencie ako je napr. cukor, vanilka, rastlinný tuk a ďalšie prísady podľa druhu čokolády. Táto zmes prejde tzv. valcovaním, ktoré zjemní jej konzistenciu. Následne sa prechádza k už spomínanému konšovaniu. Potom je hmota temperovaná v nádobách, kde sa premiešava a chladí. Vďaka tomu sa čokoláda rozplýva na jazyku, je pevná a má lesklý povrch. V samotnom závere sa čokoláda prelieva do foriem a po stuhnutí sa zabalí. Je to časovo náročný proces, ktorý však stojí za to!
Podľa čoho si vyberať kvalitnú čokoládu?
Kvalitnú čokoládu by sme si mali vyberať v prvom rade podľa správneho spôsobu spracovania a taktiež podľa kvality surovín, ktoré sú pri výrobe používané. Pokiaľ výrobca dodržuje správny postup výroby čokolády, ale napriek tomu šetrí na surovinách a nakupuje ich v horšej kvalite, na chuti čokolády to spoznáme okamžite. Či výrobca používa vhodné suroviny spoznáme predovšetkým podľa certifikátov kvality. Pokiaľ je čokoláda v BIO kvalite, môžeme si byť istí, že pri výrobe boli použité iba dobré a kvalitné ingrediencie.
- Výroba – Výroba je pri výbere kvalitnej čokolády skutočne kľúčová. Vyberajte také čokolády, kedy výrobca nešetrí na surovinách a dodržiava správny postup spracovania, vyberá kvalitné kakaové bôby atď.
- Cena - Je známe pravidlo, že ak chceme naozaj kvalitný produkt, musíme byť ochotní si zaň priplatiť nejakú tú korunu navyše. To isté platí aj pri čokoládách. Bežné čokolády v supermarketoch stoja menej korún, než ručne robené. To je samozrejme spôsobené tým, že takéto čokolády sa vyrábajú vo veľkom, avšak na úkor ich kvality.
- Chuť – Správne vyrobená čokoláda má po kakaových bôboch veľmi výraznú chuť. Nie je mdlá a rozpúšťa sa na jazyku. Oproti konvenčným čokoládam nezanecháva v ústach nepríjemný povlak, ktorý môžu spôsobiť pridané látky alebo zlý postup výroby.
- Zloženie – Ako pri všetkých potravinách, aj čokoláda má svoje zloženie, ktoré by sa nemalo nijako meniť. Menia sa iba suroviny, ktoré do čokolády môžeme pridať. To môžu byť napr. orechy, superpotraviny, sušené ovocie atď.
- Kvalita – Vyberte si čokoládu tej najlepšej kvality. Čokolády Naturalis sú všetky v BIO kvalite. Zároveň neobsahujú živočíšne zložky, preto sú vhodné aj pre vegánov.
Kedy zvoliť značku Naturalis
Značka Naturalis je vhodná pre všetkých priaznivcov zdravého životného štýlu, ktorým záleží na kvalite potravín a môžu si byť istí ich čistým zložením.
Pre koho je Naturalis vhodný
- Pre tých, ktorí hľadajú produkty plné kvalitných surovín
- Pre tých, ktorí preferujú preukázateľný pôvod produktov
- Pre tých, ktorí požadujú doložiteľné certifikáty kvality získané v SR aj v zahraničí
- Pre tých, ktorí radi získavajú zadarmo cenné rady od certifikovaných odborníkov
- Pre tých, ktorí si chcú vybrať zo širokej ponuky produktov podľa vlastných preferencií
Pre koho by Naturalis nebol vhodný
- Pre tých, ktorí uprednostňujú najlacnejší produkt na trhu a nezáleží im na tej najlepšej kvalite
- Pre tých, ktorým nezáleží na tom, aký pôvod produkt má a akým spôsobom bol spracovaný
- Pre tých, ktorí nevyžadujú certifikáty kvality ani si nechcú overovať kvalitu kupovaných produktov
- Pre tých, ktorí neveria, že aj prírodné produkty môžu mať skvelú chuť
- Pre tie, ktoré nezaujíma zloženie produktu, ktorý si nakupujú
Už viem, že chcem Naturalis - ako teraz vyhľadať najlepšiu čokoládu
Aby sme Vám uľahčili cestu k výberu najvhodnejšieho produktu, ktorý bude najlepším možným variantom priamo pre Vás, pripravili sme špeciálne filtre, vďaka ktorým nájdete presne to, čo aktuálne hľadáte. Ľahko, rýchlo a prehľadne. Pripravili sme niekoľko kategórií, ktoré Vám s výberom pomôžu. Hľadať produkty môžete podľa týchto kritérií:
Cena
Cena za 80 g je pre všetky čokolády rovnaká a činí 95 Sk. Priemerná cena za 1 porciu je: cca 1,23 Sk. Všetky čokolády sú ručne robené a vyrába ich rodinná čokoládovňa s mnohoročnou tradíciou.
Kvalita
Kvalita čokolád je pre nás na prvom mieste a všetky použité ingrediencie pri výrobe veľmi dôkladne vyberáme. Filtrovať môžete podľa BIO kvality, ktorú majú všetky naše čokolády bez výnimky.
Zloženie
Z čokolád Naturalis si môžete vybrať medzi klasickou čistou čokoládou bez príchute alebo skúsiť nejaké netradičné kombinácie. Ponúkame čokoládu s čili, s levanduľou, morušou as ďalšími zaujímavými surovinami, ktoré vytvoria v ústach skvelý chuťový zážitok.
Vhodný aj pre
Všetky príchute čokolád Naturalis sú úplne bez živočíšnych zložiek, teda sú vhodné pre vegánov. V zložení čokolád nenájdete lepok, preto sú vhodné aj pre celiakov alebo pre osoby trpiace intoleranciou na lepok. Zároveň si na všetkých čokoládach môžu bez problémov pochutnať deti, tehotné a dojčiace ženy.
Konzumácia
Konzumácia čokolád je veľmi jednoduchá. Zjedzte také množstvo, na ktoré máte práve chuť! Čokoládu je možné konzumovať samotnú alebo ju môžete skúsiť pridať do nejakého zdravého a sladkého receptu.
Balenie
Čokolády Naturalis sú balené v praktickom obale, aby nedošlo k poškodeniu a znehodnoteniu kvality. Zároveň sme sa naozaj vyhrali s ich designom, a preto sú vhodné aj ako krásny darček.
Hmotnosť
Čokolády Naturalis majú 80 g, čo zodpovedá klasickej veľkosti bežne dostupných čokolád. Milovníkom čokolád odporúčame zaobstarať radšej viac kusov, nech Vám nedôjdu zásoby príliš skoro.
Ako vybrať vhodnú čokoládu - video návod
Ako vybrať BIO čokoládu, ktorá je vhodná pre vegánov a obsahuje superpotravinu goji?
Radi si pochutnávate na ručne vyrábaných čokoládách tej najlepšej kvality, ktoré sú navyše obohatené o ďalšie živiny a zdraviu prospešné látky? Vyskúšajte BIO čokoládu s goji berries, ktorá Vám presne tieto živiny dodá. Pokiaľ zháňate čokoládu, ktorá neobsahuje žiadne živočíšne zložky, čokolády Naturalis sú pre Vás tou najlepšou voľbou, pretože sú 100% vegánske.
Vysvetlivky k videu pre výber čokolády
- Vyhľadajte Vami preferovanú kategóriu - v tomto prípade zvolíme kategóriu " čokolády "
- Zadajte Vami preferované zloženie čokolády podľa Vašich preferencií (najdôležitejšie zadávajte ako prvé)
- V ilustračnom videu boli ingrediencie "goji berries"
- Druhým najdôležitejším faktorom bolo, aby bola čokoláda vhodná pre vegánov
- Poslednou najdôležitejšou vlastnosťou bola certifikácia BIO
- Podľa filtrácie sa vybral 1 konkrétny produkt, ktorý splnil všetky zadané kritériá
- Vďaka presnej filtrácii sa vybrala " BIO Čokoláda Naturalis s goji berries "
Záver
Pri výbere kvalitnej čokolády je najdôležitejšia jej kvalita, správny spôsob výroby a suroviny, ktoré sú pri výrobe použité. V bežných supermarketoch nájdeme mnoho druhov čokolád, ktoré sú tiež o dosť lacnejšie, než čokolády menších výrobcov. Je to logické. Veľké supermarkety sa zameriavajú iba na kvantitu, ale na úkor kvality. Nezaujíma ich výroba, suroviny, ani výber napr. kakaových bôbov. Oproti tomu menších výrobcov, ako sme aj my v Naturalise, máme dohľad nad celým procesom výroby čokolády. Od dôkladného výberu kakaových bôbov, až po následné balenie a expedíciu priamo k Vám, k našim zákazníkom. Pri kvalitnej čokoláde nás zaujíma jej vzhľad, aróma a chuť. Čokolády Naturalis sú ručne robené, preto môže byť každá drobným detailom trochu iná. Vyberte si podľa svojej chuti a zvezte sa na čokoládovej vlne spoločne s nami.
Najobľúbenejšie čokolády
- Vyrobené v Českej republike
- Ručná výroba
- Obsahuje kvalitnú superpotravinu
- Ručne vyrobené
- Iba z poctivých ingrediencií
- Pre pravidelné maškrtenie
- Vhodné ako darček
- Sladko pikantná chuť
- Vyrobená z kvalitných surovín