Ako vybrať prírodný proteín

Bielkoviny by mali tvoriť veľkú časť nášho jedálnička. Pri ich nedostatku sa môžu objaviť zdravotné komplikácie. Dajte svojmu telu to, čo skutočne potrebuje a vyberte si ten najlepší prírodný proteín.

Čo sú prírodné proteíny?

Proteíny (bielkoviny) patria medzi základnú stavebnú zložku nášho organizmu, bez ktorých by sme vôbec nemohli fungovať. V ľudskom tele tvorí základnú zložku svalových a kolagénových tkanív. Z bielkovín sa skladajú hormóny, protilátky imunitného systému, enzýmy atď. V tele sú proteíny úplne nezastupiteľné, predovšetkým z toho dôvodu, že sa podieľa na celom rade metabolických procesov a riadi dôležité životné a fyziologické funkcie. Náš organizmus je závislý od príjmu bielkovín, pretože si ich nedokáže vyrobiť sám. Z toho dôvodu je veľmi dôležité dbať na dostatočný príjem bielkovín z čo najkvalitnejších potravín, ktoré ich obsahujú dostatok. Bielkoviny je možné doplniť okrem klasickej stravy aj prírodnými doplnkami – proteínmi. Bielkoviny môžeme rozdeliť na rastlinné a živočíšne. Živočíšne bielkoviny získavame zo živočíšnych potravín, medzi ktoré patrí predovšetkým mäso, vajcia a mliečne výrobky. Medzi zdroje rastlinných bielkovín potom radíme strukoviny, chia semienka, mandle a pod. Obe tieto skupiny bielkovín majú svoje plusy a je čisto na nás, aký zdroj si pre svoje telo zvolíme. Dôležité je, že prijímame aspoň nejaké bielkoviny. Odporúčame však aspoň 1x týždenne zaradiť rastlinné bielkoviny, ktoré obsahujú významný podiel vlákniny, ktorá je taktiež veľmi dôležitá, najmä pre naše zažívanie. Pýtate sa, aký je ideálny denný príjem bielkovín? To je zložitá otázka, na ktorú nemožno tak jednoznačne odpovedať. Každé telo je iné, a preto bude mať každý človek svoje ideálne množstvo trochu odlišné. Všeobecne však môžeme povedať, že minimálna hranica denného príjmu bielkovín je 0,5 g na kg telesnej hmotnosti. Nutričnú hodnotu bielkovín ovplyvňuje ich vzájomný pomer. Najhodnotnejšie proteíny obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny vo vyváženom pomere. Medzi také proteíny patria proteíny rastlinného pôvodu.

Druhy rastlinných proteínov

V dnešnej dobe si môžeme vybrať už z celého radu proteínov rastlinného pôvodu. Medzi najpoužívanejšie rastlinný proteín patrí jednoznačne sójový proteín. Sójový proteín je získavaný zo sójových bôbov. Sójová bielkovina obsahuje kompletné zastúpenie esenciálnych aminokyselín, z toho dôvodu ju môžeme považovať za plnohodnotnú bielkovinu. Jej aminospektrum je rovnaké ako napr. v strukovinách. Sójový proteín je vhodný predovšetkým pre vegánov či vegetariánov, ktorí nechcú konzumovať proteíny živočíšneho pôvodu. Skvele je možné použiť aj v kuchyni pri príprave rôznych dezertov, do smoothie alebo rannej ovsenej kaše. Druhým veľmi obľúbeným rastlinným proteínom je hrachový. Hrachový proteín obsahuje skutočne vysoké množstvo rastlinných bielkovín. Je hypoalergénny, preto ho môžu konzumovať aj alergici, ktorí nedokážu stráviť napr. vajcia či mliečne výrobky, medzi ktoré patria veľmi obľúbené a najviac rozšírené srvátkové proteíny. Navyše neobsahuje lepok, teda si ho môžu dovoliť aj celiáciu. Hrachový proteín neobsahuje žiadne geneticky modifikované látky a je úplne vhodný pre náš organizmus. Je vyrobený veľmi šetrnými technológiami, čím si zachováva maximum živín. Hrachový proteín okrem iného obsahuje vysoké množstvo arginínu. Ten v ľudskom tele podporuje prekrvenie svalov a orgánov. Dodáva do nich viac živín a kyslíka, čím zlepšuje ich fungovanie. Okrem toho pomáha aj so spaľovaním tukov, reguluje krvný tlak a zlepšuje pružnosť ciev. Okrem arginínu obsahuje aj lyzín. Lyzín patrí tiež medzi aminokyseliny a pomáha pri budovaní svalov a regenerácii organizmu. Hrachový proteín skvele dopĺňa proteín ryžový, preto je vhodné ich spolu kombinovať.

Ako vybrať kvalitný prírodný proteín?

Proteínové prášky predstavujú veľmi jednoduchý spôsob, ako dopriať telu dostatočné množstvo bielkovín, pokiaľ ich nestačíme ujsť v klasickej pevnej strave. Proteínové prášky sú navyše ľahko stráviteľné a majú vysokú vstrebateľnosť. U proteínov je v prvom rade dôležité čítať ich zloženie. Proteín bez príchuti by mal obsahovať iba suroviny, z ktorých je vyrobený. Tzn. hrachový proteín z hrachu, sójový proteín zo sóje a pod. Pokiaľ obsahuje ďalšie látky, ktoré do neho nepatria a nie sme si istí ich pôvodom, mali by sme spozorniť. Ďalším ukazovateľom pre správny výber proteínu sú certifikáty kvality a kvalita použitých surovín.

Neexistuje žiadny univerzálny proteín. Je to rovnaké ako s jedálničkom alebo pohybom. Každý z nás je úplne individuálny a na každého funguje niečo iné. Niekto môže horšie stráviť strukoviny, preto pre neho proteín z hrachu nemusí byť vhodný a môže mu robiť problém so zažívaním. Iný človek môže mať alergiu na sóju, z toho dôvodu by sa mal sójovému proteínu vyhýbať. Každý z nás má na výber z niekoľkých druhov proteínov, ktorý môže vyskúšať a vybrať si ten najlepší priamo preňho. Dôležitý je obsah bielkovín, ktorý je vo všetkých proteínoch Naturalis vysoký.

  • Chuť - Chuť býva u proteínov veľmi rôznorodá. Všeobecne platí, že proteín by nemal mať žiadnu chemickú a umelú pachuť. Kvalitný proteín by mal byť vyrobený iba zo základných ingrediencií, ktoré majú prirodzenú chuť. Pokiaľ by Vám ani prírodný proteín nebol príliš po chuti, pridajte ho do ovocného smoothie, kde sa chuť úplne vytratí.
  • Zdroj bielkovín - Zdrojov bielkovín je naozaj nespočet. Skvelé na tom je, že si môžeme vybrať presne podľa svojho gusta. Uprednostňujete bielkoviny zo strukovín? Vyberte si hrachový proteín. Trávia sa Vám lepšie sacharidy? Siahnite po ryžovom proteíne. Možností je naozaj veľa.
  • Čisté zloženie – Všetky prírodné proteíny Naturalis sú čistého zloženia, ktoré neobsahuje žiadna adivita či dochucovadlá alebo zvýrazňovače chuti. Z toho dôvodu môžete všetky proteíny používať aj v kuchyni, pretože neovplyvnia prirodzenú chuť jedla.
  • Využitie - Proteíny sa hodia nielen ako výživný drink po tréningu, ale pridať ho môžete do smoothie, kaše, jogurtu, šalátu alebo zdravých dezertov.
  • Kvalita - Kvalita je pri výbere proteínu veľmi dôležitá. Väčšina prírodných proteínov Naturalis je preto v BIO kvalite az starostlivo vybraných surovín.

Kedy zvoliť značku Naturalis

Značka Naturalis je vhodná pre všetkých priaznivcov zdravého životného štýlu, ktorým záleží na kvalite potravín a môžu si byť istí ich čistým zložením.

Pre koho je Naturalis vhodný

  • Pre tých, ktorí hľadajú produkty s čistým zložením
  • Pre tých, ktorí preferujú preukázateľný pôvod produktov
  • Pre tých, ktorí požadujú doložiteľné certifikáty kvality získané v SR aj v zahraničí
  • Pre tých, ktorí radi získavajú zadarmo cenné rady od certifikovaných odborníkov na výživu
  • Pre tých, ktorí si chcú vybrať zo širokej ponuky produktov podľa vlastných preferencií

Pre koho by Naturalis nebol vhodný

  • Pre tých, ktorí uprednostňujú najlacnejší produkt na trhu a nezáleží im na tej najlepšej kvalite
  • Pre tých, ktorým nezáleží na tom, aký pôvod produkt má a akým spôsobom bol spracovaný
  • Pre tých, ktorí nevyžadujú certifikáty kvality ani si nechcú overovať kvalitu kupovaných produktov
  • Pre tých, ktorí neveria, že aj na prírodných produktoch si môžete pochutnať
  • Pre tie, ktoré nezaujíma zloženie produktu, ktorý si nakupujú

Už viem, že chcem Naturalis - ako teraz vyhľadať najlepšie proteín

Aby sme Vám uľahčili cestu k výberu najvhodnejšieho produktu, ktorý bude najlepším možným variantom priamo pre Vás, pripravili sme špeciálne filtre, vďaka ktorým nájdete presne to, čo aktuálne hľadáte. Ľahko, rýchlo a prehľadne. Pripravili sme niekoľko kategórií, ktoré Vám s výberom pomôžu. Hľadať produkty môžete podľa týchto kritérií:

Cena

Cena prírodných proteínov sa pohybuje v rozmedzí od 159 Sk do 279 Sk za 250 g. Priemerná cena za 1 dávku činí v priemere cca 5 Sk. Výšku ceny určuje predovšetkým spôsob spracovania a vstupná cena surovín, z ktorých sú proteíny následne vyrobené.

Kvalita

Kvalita prírodných proteínov je základ všetkého. Čím viac kvalitných surovín je pri výrobe proteínu použitých, tým viac obsahuje proteín kvalitných bielkovín a ďalších živín. Všetky rastlinné proteíny Naturalis sú v BIO kvalite. Vaječný proteín je vyrobený iba z vajec tej najlepšej kvality.

Obsah bielkovín

Proteíny by sme mali vyberať predovšetkým podľa obsahu bielkovín a esenciálnych aminokyselín. Nami vybraný proteín by mal obsahovať minimálne 80% kvalitných bielkovín. Sójový proteín Naturalis sa dokonca pýši obsahom 90% bielkovín, čo už je naozaj vysoké množstvo.

Vhodný aj pre

Prírodné proteíny Naturalis neobsahujú lepok, laktózu, geneticky modifikované potraviny ani iné aditíva, ktoré by mohli byť závadné pre náš organizmus. Proteíny preto môžu užívať celiáciu, diabetikov a ľudia, ktorí majú rôzne intolerancie alebo potravinové alergie.

Spôsob prípravy

Najrýchlejší spôsob prípravy je rozmiešať proteín s čistou vodou a vypiť. Pokiaľ by na Vás bol takto pripravený proteín veľmi mdlý, namiesto vody zvoľte rastlinné alebo klasické mlieko.

Hmotnosť

Proteíny Naturalis majú 250 g, čo vychádza na zhruba 25 dávok. Toto balenie Vám teda vydrží takmer celý mesiac. Pokiaľ budete proteín užívať iba po tréningu, tak aj oveľa dlhšie.

Ako vybrať vhodný proteín - video návod

Ako vybrať BIO proteín, ktorý podporí našu svalovú hmotu a je zároveň vhodný pre vegánov?

Od kvalitného proteínu očakávame, že bude obsahovať vysoké množstvo bielkovín, vďaka ktorým ochráni našu svalovú hmotu a pomôže pri ceste za vysnívanou postavou. Hľadáme taký proteín, ktorý je vhodný aj pre vegánov a zároveň v čo najlepšej kvalite.

Vysvetlivky k videu pre výber proteínu

  1. Vyhľadajte Vami preferovanú kategóriu - v tomto prípade zvolíme kategóriu prírodné proteíny
  2. Zadajte Vami preferované požiadavky proteínu podľa Vašich preferencií (najdôležitejšie zadávajte ako prvé)
  3. V ilustračnom videu bol zvolený vplyv na orgán "svaly"
  4. Druhým najdôležitejším faktorom bolo, aby bol proteín vhodný pre vegánov
  5. Poslednou najdôležitejšou vlastnosťou bola certifikácia BIO
  6. Podľa filtrácie sa vybrali 3 konkrétne produkty, ktoré splnili všetky zadané kritériá
  7. Keby sme vyberali napr. podľa ceny, zvolíme si Hrachový Protein Naturalis BIO

Záver

Proteínov nájdeme v dnešnej dobe naozaj veľké množstvo druhov, medzi ktorými si môžeme vybrať. Zaujímať by nás malo predovšetkým jeho zloženie, kvalita a taktiež dostatočné množstvo bielkovín, kvôli ktorým proteín suplementujeme. Nedá sa presne povedať, ktorý proteín je ten najlepší. Mali by sme sa riadiť predovšetkým podľa seba a svojho tela. So žiadnym proteínom Naturalis neurobíte chybu a doprajete telu to, čo skutočne potrebuje. Riaďte sa preto iba podľa svojich chuťových preferencií, popr. potravinovými alergiami atď. Dostatočný príjem bielkovín potrebuje úplne každý organizmus, bez výnimky. Obzvlášť v prípade, keď ste fyzicky aktívni a máte aj dostatočný energetický výdaj. Proteíny majú veľmi veľa využití aj v kuchyni a každý ho môže použiť podľa svojich možností.

Najobľúbenejšie proteíny

Rýžový protein Naturalis BIO
Ryžový proteín Naturalis BIO
Vysoký obsah vitamínov a minerálov
Ryžový proteín Naturalis v BIO kvalite predstavuje kvalitný zdroj rastlinných bielkovín, ktorí ocenia všetci aktívni jedinci, ktorí potrebujú doplniť bielkoviny.
  • Obsahuje ryžu z ekologického poľnohospodárstva
  • Vhodný pre vegánov
  • Bez príchute
Viac informácií o ryžovom proteíne >>
Hrachový Protein Naturalis BIO
Hrachový proteín Naturalis BIO
Ľahko vstrebateľný prírodný proteín
Hrachový proteín patrí medzi najlepšie hodnotené rastlinné proteíny. Obsahuje najviac bielkovín, ktoré sú dôležité nielen pri náraste svalovej hmoty.
  • Bez aditív
  • Ideálne zloženie aminokyselín
  • Vysoká využiteľnosť organizmu
Viac informácií o hrachovom proteíne >>
Vaječný Protein Naturalis BIO
Vaječný proteín Naturalis
Najlepší proteín na pečenie a varenie
Vaječný proteín Naturalis je tvorený z vysoko kvalitných vajec, vďaka ktorým obsahuje mnoho bielkovín a množstvo ďalších látok. Neobsahuje cholesterol a je veľmi vhodný pri použití v kuchyni.
  • Bez laktózy
  • Spoľahlivo zasýti
  • Vhodný do redukčných diét
Viac informácií o vaječnom proteíne >>

Pozrieť všetky prírodné proteíny >>

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.