Včelí peľ a jeho využitie

Včelí peľ má veľmi blahodárne účinky na naše fyzické aj psychické zdravie. Vyskúšajte ráno vypiť pohár vody spoločne s včelím peľom a uvidíte, ako pomôže práve Vám.

Nie je peľ ako peľ

Včelí peľ slúži predovšetkým ako základná zložka potravy pre včelstvo (predovšetkým pre larvy), ktorý vytvára včelí jed, vosk a materskú kašičku. V súčasnej dobe sa včelí peľ stále viac využíva v kozmetike, liečiteľstve a potravinárstve. Vďaka vyváženému pomeru bielkoviny, tukov, cukrov a ďalších vitamínov a minerálov je včelí peľ ideálnym doplnkom do každého zdravého jedálnička. Obsahuje vysoké množstvo esenciálnych živín a je bohatý predovšetkým na draslík, fosfor, zinok, horčík a iné.

Farby peľu sa môžu líšiť, záleží predovšetkým na tom, kde ho včely zbierajú. Včely peľ stlačia do guličiek, ukladajú do plástov, z ktorých je ľahké guličky jednotlivo odobrať [1].

Pozitívne účinky všelieho peľu pre človeka

Nielen, že ho môžeme využiť v kuchyni spoločne s medom do rôznych pokrmov ako sú napríklad ovocné koktaily, kaše, zálievky do šalátov a pod. Má tiež veľmi významné účinky predovšetkým pre naše zdravie. Vzhľadom na širokú škálu enzýmov, ktorú včelí peľ obsahuje, je veľmi prínosný pre náš zažívací systém. Enzýmy pomáhajú predovšetkým pri trávení potravy, čím sa zvyšuje vstrebateľnosť dôležitých živín.

K zdravej tráviacej sústave a črevnej mikroflóre sa spája aj celková imunita a obranyschopnosť nášho organizmu. Nie nadarmo je včelí peľ považovaný vďaka svojim vlastnostiam za prírodné antibiotikum a pomáha tak chrániť náš imunitný systém pred vírusmi.

Trápi Vás únava? Vyskúšajte vypiť každé ráno ešte pred raňajkami pohár vody s lyžičkou medu a včelieho peľu. Uvidíte, ako sa Vám energia vráti späť [2].

Zdroje:
  • [1] www.pavitra.co.uk/perga-or-bee-bread/
  • [2] www.healthywithhoney.com/what-are-the-health-benefits-of-bee-bread/
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.