Rastlinné proteíny

Bielkoviny sú základnou stavebnou zložkou, bez ktorej by sme nemohli existovať a ktoré musíme telu v dostatočnom množstve dodávať. Vedeli ste, že bielkoviny môžete telu doplniť aj z rastlinných bielkovín? Pozrite sa, aké máme možnosti.
Kategória: Šport Články

Bielkoviny patria medzi základnú zložku potraviny, bez ktorých sa naše telo nie je schopné zaobísť. Každý deň ich prijímame v bežnej strave, je však dôležité si strážiť ich dostatočné množstvo. Pokiaľ nedokážeme pojať dostatok bielkovín bežnou stravou, alebo chceme ich príjem zvýšiť (napr. pri väčšej fyzickej záťaži), môžeme zvoliť prírodnú alternatívu vo forme rastlinných proteínov. Rastlinné proteíny sú vhodné nielen pre vegánov, vegetariánov, ale aj pre bežnú populáciu. Rastlinné proteíny môžeme riediť džúsom alebo vodou, môžeme ich však využiť aj v kuchyni napr. do šalátov, kaší, koktailov a pod.

Hrachový proteín

Hrachový proteín sa v poslednej dobe stáva veľmi obľúbeným, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Oproti hrachu má nízky obsah vlákniny. Vďaka technológii, ktorou je hrachový proteín spracovávaný, sa zvyšuje množstvo bielkovín a znižuje obsah vlákniny. V praxi to znamená, že v porovnaní s pôvodnou potravinou nemá tendenciu toľko nadúvať. Hrachový proteín je veľmi dobre stráviteľný, a navyše rýchlo zasýti, čo z neho robí skvelého pomocníka na chudnutie.

Ryžový proteín

Ryžový proteín má vysoký obsah bielkovín (až 80%) a obsahuje vynikajúci súbor aminokyselín. Prispieva k rastu a regenerácii svalov a je veľmi dobre stráviteľný. Ryžový proteín je považovaný za hypoalergénny, je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na lepok a laktózu, ktorých počet stále pribúda.

Konopný proteín

Bežne dostupné konopné proteíny obsahujú okolo 50% bielkovín, ostatné živiny sú rozdelené medzi sacharidy a tuky. Ďalej je bohatý na vlákninu, ktorá pozitívne podporuje zažívací systém. Veľkou výhodou konopného proteínu je fakt, že obsahuje vyvážený pomer medzi omega-3, omega-6 a omega-9 [1].

Zdroje:
  • [1] www.thehealthychef.com/blogs/Wellbeing/the-benefits-of-pea-proteín
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.