Škorica pravá

Pravú cejlónsku škoricu poznáme ako zvitok kôry s charakteristickou sladkastou chuťou a jedinečnou vôňou, bez ktorej si nemožno predstaviť štrúdľu, varené víno ani mnoho ďalších dobrôt. Nie je to ale len chuť a vôňa, čím škorica podporuje apetít a dobré trávenie.

Vlastnosti pravej škorice

Cejlónsku škoricu preslávila jedinečná aróma a povzbudzujúci vplyv na činnosť tráviaceho systému 1. Uplatnenie našla pri príprave mnohých jedál, likérov, liekov, voňaviek, mydiel, zubných pást, ústnych vôd, sirupov či rôznych olejov. Nadarmo nepatrí k tým koreniam sveta, o ktoré sa viedli vojny. Pravá škorica má v porovnaní s tou nepravou čínskou len úplne nepatrný obsah kumarínu, ktorý môže škodiť pečeni. Ďalšou nepostrádateľnou výhodou pravej škorice sú jej antioxidačné účinky 2, schopnosť upokojenia kože 3 alebo udržiavať normálnu hladinu cukru 4 a cholesterolu 5.

Popis

Škoricovník cejlónsky je drobný tropický strom s krásnymi, dekoratívnymi listami, ktoré halia korunu po celý rok. Kôra je silne aromatická. Ako skvelému koreniu s liečivými účinkami jej fandili v Číne, Egypte aj Grécku dávno pred naším letopočtom. V slovenských krajinách sa objavila v 15. storočí. Pritom až do 16. storočia bola Európanom známa len škorica čínska; tá pravá cejlónska dorazila len so začiatkom koloniálnej éry, keď svetový obchod s ňou ovládli Portugalci, resp. Holanďania. Škoricovníky cejlónske sa dnes pestujú v rade tropických oblastí, okrem Srí Lanku napr. v Indonézii, Indii či na Seychelách.

Báječná chuť a vôňa
Bez škorice nie je dobrých kaší, pečiva a zákuskov.
Podpora chuti do jedla
Zmes vzácnych organických látok zvyšuje apetít.
Podpora trávenia
Rovnako priaznivo pôsobí na tráviaci proces.
Osviežuje telo
Aj malá dávka škorice dokáže vnútorne osviežiť.

Spracovanie škorice

Škoricovníky sa pestujú na plantážach v ekologických podmienkach veľmi podobných prirodzeným pomerom. Zberá sa tenká vnútorná vrstva kôry z konárov starých cca 8 rokov, ktoré majú najviac aromatických látok. Kôra sa suší, pričom sa sama zvíja do typických, cigary pripomínajúcich zvitkov. Bez akýchkoľvek ďalších úprav je potom expedovaná k spotrebiteľom.

Pestovateľ Škorica Pravé Naturalis

Našu škoricu nakupujeme u prevereného indického pestovateľa cejlónskych škoricovníkov. Poznáme jeho zodpovedný vzťah k produktu aj krajine, v ktorej škoricovníky rastú. Dokladá to množstvo medzinárodných certifikátov a stabilný dopyt odberateľov z celého sveta.
Mapa Indie

Certifikáty a ocenenia

Balenie

Škoricu Pravú Naturalis Bio obdržíte v 100g opakovane uzatvárateľnom sáčku prípadne vloženom do praktickej plechovej dózy. Obaly škoricu dokonale chránia pred vyvaním alebo znečistením. Balenie zaisťuje česká baliareň certifikovaná pre balenie bio potravín. Proces balenia je pod stálou hygienickou kontrolou.

Nutričné hodnoty

Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 910 kJ / 220 kcal
Tuky 0 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 25,6 g
z toho cukry 0 g
Bielkoviny 3,8 g
Soľ 0 g

Jedinečné vlastnosti Škorica Pravé Naturalis

Najvyššia kvalita
Pravá cejlónska škorica neporovnateľná s čínskym ekvivalentom.
Zodpovedné pestovanie
V súlade s pravidlami trvalo udržateľného poľnohospodárstva.
Dokonale uzatvárateľný obal
Žiadne riziko zvetrania počas dopravy ani skladovania.

Chcete sa na niečo spýtať? Neváhajte kontaktovať nášho odborníka na superpotraviny, Ing. Martina Sedláčka.

Napíšte nám
Zdroje
  • [1] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-4623
  • [2] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-2753
  • [3] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-2752
  • [4] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-4055
  • [5] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-2750
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.