Komplexné sacharidy pre dostatok energie

Komplexné sacharidy rozhodne patria do nášho jedálnička. Zaisťujú nám dostatok energie a podieľajú sa na mnohých procesoch v tele. Prečítajte si v dnešnom článku dôležité a cenné informácie, ktoré Vám pri výbere pomôžu.

Čo sú to sacharidy?

Sacharidy môžeme jednoducho definovať ako cukry. Tvoria jednu zo základných zložiek makroživín, na ktoré by sme nemali vo svojich jedálničkách zabúdať alebo ich dokonca úplne vyraďovať. Sacharidy sú často osočované za hlavného vinníka pri problémoch s chudnutím. Čo je samozrejme hlúposť. Priberieme iba po vyššom kalorickom príjme, nie po jednej zložiek potraviny alebo jednej surovine. Sacharidy obsahujú vyšší glykemický index, preto sa ich toľko ľudí bojí a so strachom vyraďuje prílohy, pečivo atď. Samozrejme úplne zbytočne.

Najdôležitejšou funkciou sacharidov je zdroj energie. Okrem toho sa príjem sacharidov podieľa na normálnych funkciách imunitného systému a rozmnožovania. Tiež ovplyvňujú vznik, rozvoj a priebeh niektorých ochorení. Hrajú skrátka zásadnú úlohu pre náš organizmus a zaisťujú dôležitú funkciu pre jeho správne fungovanie.

Sacharidy môžeme rozdeliť na jednoduché a komplexné. Jednoduché sacharidy sú veľmi rýchlo stráviteľné a dodajú nám energiu takmer okamžite. Nájdeme ich napr. v ovocí alebo klasickom cukre. Akonáhle zjeme ovocie alebo nejakú sladkosť, náš krvný cukor veľmi rýchlo vzrastie, ale následne rovnako rýchlo klesne. To zapríčiní, že máme dostatok energie, ale po chvíli prídu chute na ďalšiu sladkosť. To sa nám s komplexnými sacharidmi nestane.

Komplexné sacharidy naopak dopĺňajú našu energiu postupne a dlhodobo. Zasýti na veľmi dlhú dobu a necítime po nich pocit hladu. Okrem toho obsahujú dôležité vitamíny, minerály a taktiež vlákninu. Sacharidov sa teda naozaj nemusíte báť, len treba vyberať tie správne zdroje, ktoré sú pre náš organizmus vhodné.  width=

Najlepšie zdroje komplexných sacharidov

Cícer

Medzi veľmi cenný zdroj komplexných sacharidov patrí jednoznačne cícer. Cícer patrí medzi najkvalitnejšie strukoviny vhodné do každého jedálnička. Je veľmi dôležitá ako v strave vegetariánov, vegánov, tak aj malých detí. Keďže je úplne bez lepku, môžu si na nej pochutnať aj celiaci, ktorí ju používajú do radu receptov. Okrem skvelého podielu sacharidov (49 g na 100 g) obsahuje aj vysoké množstvo vlákniny, ktorá je zásadná pre naše zdravé zažívanie.

Kuskus

Kuskus sa vyrába sparením pšenice, prosa alebo jačmeňa, z ktorého sa následne vyrábajú malé guličky. Kuskus sa nemusí variť, stačí ho zaliať dvojnásobkom horúcej vody a nechať dôjsť pod pokrievkou. Preto je veľmi obľúbený medzi všetkými, ktorí nestíhajú, ale napriek tomu chcú jesť zdravo. Kuskus, najmä v celozrnnom variante, je zdrojom vitamínov skupiny B a minerálnych látok, ako je fosfor, železo, vápnik, horčík alebo zinok. Je to skvelý zdroj energie a jeho príprava zaberie doslova len pár minút.

Ovsené vločky

Ovsené vločky obsahujú celý rad živín, vitamínov a minerálnych látok a sú bohatým zdrojom vlákniny. Okrem výživovej hodnoty si ich navyše môžete pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov a vďaka komplexným sacharidom budete mať veľa energie po celý deň. Najčastejšie z nich môžeme pripraviť ovsenú kašu, palacinky, zdravé pečené dobroty. Možno ich pripraviť aj v slanom variante vo forme zeleninových placiek, fašírok a mnoho ďalšieho.

Ryža

Ryža patrí medzi najstaršie poľnohospodárske plodiny na svete. Ryža je mnohými športovcami používaná ako jeden z hlavných zdrojov sacharidov. Obsahuje ale aj mnoho kvalitných rastlinných bielkovín. Ryža sa dá použiť naozaj pre nespočetné množstvo pokrmov, čo je skvelé v tom, že sa jej len tak neprajeme. Ryža obsahuje celú škálu vitamínov a minerálov, horčík, vápnik, železo, fosfor, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, chróm, v nelúpanej a hnedej je ich pochopiteľne viac.

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.