Využitie a výhody orechových masiel

Orechové maslá patria celkom nepochybne do zdravého jedálnička. Sú nutrične bohaté a majú mnoho výhod. Aké konkrétne a kde všade ich môžeme využiť? To a oveľa viac sa dozviete v dnešnom článku.

Orechové maslo patrí nielen vo „fitness“ svete medzi veľmi obľúbenú potravinu, ktorú v dnešnej dobe nájdeme nielen v špecializovaných predajniach zdravej výživy, ale aj v klasických supermarketoch. Trend orechových masiel k nám rozšíril predovšetkým zo Spojených štátov, kde sa používajú už mnoho rokov. Na trhu nájdeme v súčasnej dobe naozaj nespočetné množstvo druhov. Dá sa povedať, že z každého druhu orecha sa dnes vyrába aj maslo. Môžeme si pochutnať na klasickom jednodruhovom, existujú však orechové maslá mnohých príchutí. Nájdeme ich napr. s čokoládou, vanilkou, slaným karamelom a mnoho ďalších kombinácií.

Sú orechové maslá naozaj zdravé?

Orechové maslá sú v prvom rade skvelým zdrojom zdravých tukov. Pokiaľ sa zameriame na orechové maslo bez príchute, je ideálnou surovinou do zdravého jedálnička. Orechové maslo by malo obsahovať iba 100% podiel orechov. V zložení by sme nemali nájsť žiadne farbivá, konzervanty, cukry, palmový olej a pod. Takto kvalitné orechové maslo môžeme považovať za zdravú surovinu, ktorou sa oplatí mať doma po ruke.

Okrem vyššie spomínaného prísunu zdravých tukov sú orechové maslá tiež významným zdrojom bielkovín. Práve kombinácia tukov a bielkovín vytvára skvelú vstrebateľnosť a zároveň nás zasýti na veľmi dlhú dobu. Orechové maslá vďaka vysokému podielu nasýtených mastných kyselín pozitívne ovplyvňujú našu náladu, pomáhajú regulovať hormóny hladu a sýtosti, taktiež dodávajú dostatok energie, preto bývajú najčastejšie súčasťou raňajok.  width=

Arašidové maslo

Medzi najznámejšie orechové maslo patria jednoznačne arašidové. Hoci sa arašidy neradia medzi klasické orechy, ale strukoviny, chuť arašidového masla pripomína lahodné pražené oriešky. Arašidové maslo je veľmi bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály, konkrétne horčík a zinok. Okrem toho podporuje činnosť srdca a znižuje hladinu cukru v krvi. Arašidové maslo sa najčastejšie používa ako orechová nátierka na toastový chlieb, čo sme mohli odkukať opäť od Ameriky. Ďalej si z neho môžeme upiecť lahodné arašidové sušienky a mnoho ďalších dobrôt.

Kešu maslo

Veľmi obľúbené je aj kešu maslo. To sa vyznačuje najmä svojou veľmi sladkou chuťou a krémovo jemnou konzistenciou. Obsahuje o niečo menej bielkovín, ako arašidové maslo, oproti tomu je veľmi bohaté na železo, meď a fosfor. Kešu maslo je významným zdrojom horčíka, ktorý je úplne zásadný pre správne fungovanie nášho organizmu. V porovnaní s ostatnými druhmi orechov obsahuje o niečo menej tuku, čo je vhodné pre športovcov a pre všetkých, ktorí si strážia svoj kalorický príjem. Kešu maslo je skvelé napr. na ochutenie ovsenej kaše alebo si z neho môžeme vyrobiť domáce kešu mlieko, ktoré je ideálne na výživné smoothie.

Mandľové maslo

Mandľové maslo patrí medzi najobľúbenejšie maslá. Prečo? Pretože má skvelé výživové hodnoty, dokonalú chuť a taktiež je zdrojom najviac minerálov, vitamínov a vlákniny. V mandľovom masle nájdeme napr. vápnik, fosfor, horčík, kyselinu listovú, niacín a mnoho ďalšieho. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu E a omega 3 mastných kyselín, ktoré sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Mandľové maslo má veľmi pozitívny vplyv na naše trávenie, pretože obsahuje vysoké množstvo vlákniny. Mandle tiež obsahujú probiotické zlúčeniny, čo prispieva k zdravej črevnej mikroflóre. Na základe odborných štúdií bolo zistené, že mandle dokážu znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka vysokému obsahu bielkovín nás mandľové maslo zasýti na dlhú dobu, z toho dôvodu je vhodné ho pridávať najmä do raňajok, ako sú obilné kaše, smoothie, zdravé dezerty, jogurty atď.

Orechové maslá by skrátka rozhodne nemali chýbať vo vašej kuchyni. Pridať ich môžete najčastejšie do cereálnych kaší, na ochutenie jogurtov alebo smoothies. Maslá s jemnou konzistenciou sú ľahko roztierateľné a hodia sa na namazanie pečiva, palaciniek alebo na prípravu jednoduchej desiaty v podobe jablka natretého orechovým maslom. Okrem toho ich môžeme použiť pri príprave buchiet, muffinov, sušienok a tiež výrobe domácej zmrzliny. Využitie je naozaj široké a záleží len na Vás a Vašej fantázii. A ak Vás bude naháňať maškrtná, dajte si pár súst masla lyžičkou rovno z pohára!

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.