Prečo konzumovať práve chia semienka?
1) Omega 3 mastné kyseliny
Chia semienka sú výborným zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na tvorbe mnohých biologicky dôležitých látok. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a redukujú riziká kardiovaskulárnych chorôb. Esenciálne mastné kyseliny v neposlednom rade prispievajú k správnemu fungovaniu nervového systému. Telo si ich bohužiaľ nevie samo vyrobiť. Všetok príjem tak závisí od stravy. Zatiaľ čo omega 6 mastných kyselín je v nej pomerne dostatok, omega 3 mastné kyseliny sú výrazne vzácnejšie. Chia semienka obsahujú prevažne omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú kľúčové pre správnu činnosť mozgu. Ich konzumácia v neposlednom rade prispeje ku krajšej pleti, zdravým vlasom aj nechtom [1].
2) Vápnik
Ďalším benefitom chia semienok je vysoký obsah vápnika. Lyžica semienok šalvie hispánskej – chia svojím obsahom vápnika dokonca prevyšuje pohár mlieka. Nehľadiac na to, že spracovanie laktózy obsiahnutej v mlieku môže byť v dospelosti problematické av určitých prípadoch dokonca spôsobiť zdravotné problémy. Chia semienka tak predstavujú ideálnu alternatívu.
3) Vláknina
Dostatočný príjem vlákniny je dôležitým predpokladom zdravého trávenia. Vysoký obsah vlákniny zároveň navodzuje príjemný pocit plnosti, čo oceníte pri snahe o zníženie hmotnosti.
4) Antioxidanty
Chia semienka sú bohaté na antioxidanty. Na stupnici ORAC, posudzujúce množstvo antioxidačných látok, dosahujú relatívne vysoké hodnoty.
5) Bielkoviny
Pre chia semienka je charakteristický vysoký obsah bielkovín (19 – 23%).
6) Zvládanie záťaže
Špecifickou vlastnosťou chia semienok je schopnosť po kontakte s tekutinou niekoľkonásobne zväčšiť svoj povrch. Tým prispievajú vnútornú hydratáciu tela. Uľahčujú zvládanie fyzickej záťaže a zároveň pôsobia ako prevencia dehydratácie pri vystavení vysokým teplotám. Tip na využitie chia semienok - Čokoládový chia puding.
- [1] www.wellnessmama.com/4981/chia-seeds-benefits/