Krabičkovanie – alebo jedlo vždy po ruke

Pripravujete si doma poctivo jedlo na druhý deň alebo to nechávate na náhodu? Pokiaľ chceme jesť zdravo po celý rok, je základ si jedlo pripraviť dopredu. Prečítajte si v dnešnom článku rady a tipy, ako efektívne krabičkovať a vyhnúť sa tak jedeniu v zhone a strese.

Všetci poznáme ten deň, keď máme veľa práce, nič nestíhame a na jedlo si takmer nespomenieme. Pripomenie nám ho až ukrutný hlad, my vbehneme do prvého fastfoodu, ktorý po ceste stretneme a následne si vyčítame, akým obedom sme sa opäť odflákli. Ak chceme jesť zdravo a kvalitne, príprava jedál do škatuliek na ďalší deň nás skrátka neminie.

Jedlo pod kontrolou

Krabičkovanie je veľký trend poslednej doby a my si nevieme predstaviť bez neho existovať. Jedlo si pohodlne pripravíme vždy deň dopredu a nemusíme sa potom celý deň stresovať tým, kde sa môžeme kvalitne a pestro najesť. Je to veľmi efektívny spôsob, ako mať svoj jedálniček úplne pod kontrolou a spoliehať sa iba na seba. Niekedy sa nám totiž môže stať, že na jedlo nebudeme mať čas vôbec. S pripravenou krabičkou sa nám toto stať nemôže.

Nielen, že máme s krabičkami pod kontrolou všetko, čo zjeme. Tento spôsob prípravy je tiež veľmi ekonomicky výhodný. Za jedlo v reštaurácii minieme mnohonásobne viac peňazí, než za prípravu jedla na celý deň (alebo aj viac dní). Pozrite sa na naše vyskúšané a užitočné tipy, ktoré Vám môžu byť pri začiatkoch krabičkovania veľmi nápomocné.

Ako na to?

Na začiatok je ideálne vymyslieť si niekoľko jedál, ktoré budeme chcieť v týždni variť a nakúpiť si suroviny dopredu. Nemusíte sa báť, že by ste trávili niekoľko hodín denne pri platni a iba varili náročné recepty. Naopak. Pokiaľ Vám nevadí jesť jedno jedlo aj viackrát za sebou, je skvelé si uvariť tzv. do zásoby. Uvaríme si napríklad kuskus so zeleninou a kuracím mäsom. Vzniknú nám tri dostatočné porcie, ktoré rozdelíme do troch škatuliek a zrazu máme obed na 3 dni vyriešený. To isté robíme aj s raňajkami alebo desiatou. Upečieme si náš obľúbený banánový chlebíček, ktorý si potom následne nakrabičkujeme na niekoľko dní dopredu. Záleží potom na Vás, či si ho pripravíte na raňajky alebo desiatu. Pridáme k nemu téglik jogurtu a raňajky/desiate na niekoľko dní sú opäť hotové.

Správny postup pri príprave jedál je naozaj zásadný a ušetrí nám veľa času aj nervov v kuchyni. Akonáhle vieme čo variť, napíšeme si nákupný zoznam, podľa ktorého v obchode nakúpime. Nestane sa nám tak, že na nejakú surovinu zabudneme a budeme musieť bežať rýchlo do obchodu v priebehu varenia, alebo zložito improvizovať. Rozložiť si úlohy v kuchyni je tiež veľmi dôležité. Prípravu jedla si rozložte podľa časovej náročnosti. Ak máte v pláne piecť nejaký koláč na raňajky, začnite tým. Medzitým čo sa nám koláč pečie hodinu v rúre, môžeme spoľahlivo uvariť ryžu, zemiaky ak tomu aj ľahkú omáčku. Počas hodiny máte hotové dve jedlá na niekoľko dní dopredu a náš čas môžeme využiť na iné aktivity.  width=

Vyváženosť a pestrosť na prvom mieste

Pri príprave jedál do škatuliek myslite predovšetkým na to, aby bolo jedlo pestré a jedálniček vyvážený. Je potrebné mať dostatok bielkovín, sacharidov a zdravých tukov. Nezabúdajte aj na porciu ovocia a zeleniny k jednotlivým chodom. Dôležitá je samozrejme aj rozmanitosť jedál, aby Váš jedálniček nebol príliš stereotypný a jeho príprava Vás bavila. Vytvorte si zoznam svojich obľúbených jedál a postupne ho rozširujte. Vždy, keď Vám dôjde inšpirácia na to, čo práve variť, pozriete sa do svojho zoznamu a hneď budete vedieť, čo dobré si pripraviť.

Ideálna dóza

V neposlednom rade je dôležité vybrať si správnu dózu na potraviny. Dóza by mala byť tak akurát veľká, aby sa do nej zmestila veľkosť porcie obeda alebo večere. Podobne veľká je vhodná aj na raňajky (samozrejme záleží, ktoré jedlá jete doma, a ktoré si pripravujete do krabičky). Potom je vhodné mať k ruke aj menšie dózy, do ktorých pridáte nakrájané ovocie, zeleninu alebo napr. orechy. Dózy vyberajte také, ktoré sú ľahko umývateľné a majú skvelé tesnenie, ktoré zabráni vyliatiu jedla v taške.

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.