Objavte silu kakaových bôbov

Čokoláda je mylne zaraďovaná do škatuľky "nezdravé potraviny". To však iba v tom prípade, keď je do čokolády pridávaný rafinovaný cukor a mnoho iného. Kvalitné kakaové bôby a pravá čokoláda z nich, majú pre naše telo mnoho benefitov.

Kakaové bôby sú sušené plody kakaovníka, ktoré majú veľmi blahodárne účinky na naše zdravie. Kakaovník je stále zelený a husto olistený strom, ktorý môže dosahovať až do výšky 15 metrov. Kakaovník je obklopený nádhernými kvetmi, až potom na ňom dozrievajú chutné kakaové bôby. Kvety kakaovníka sa postupne rozvíjajú až v popoludňajších hodinách, v noci sú potom opeľované hmyzom.

Plody kakaovníka dorastajú do dĺžky až 30 cm. Na povrchu sú chránené tuhou a zároveň hladkou šupkou [1].

Najviac cenných a zdraviu prospešných látok sa nachádza predovšetkým v celých kakaových bôboch. Na trhu môžeme nájsť ako celé, tak aj drvené kakaové bôby, ktoré sa dajú pridať do mnohých chutných receptov, smoothie, kaší a pod. Pokrmom tak dodajú čokoládovú chuť. Skvele sa dajú taktiež zamiešať napr. do granoly alebo domáceho müsli.

Kakao má na naše telo veľmi pozitívne a povzbudzujúce účinky. Štúdia tvrdí, že po konzumácii kakaových bôbov sa v našom tele uvoľňujú hormóny, ktoré ovplyvňujú pocity lásky, šťastia a uvoľnenia. Kakao ďalej obsahuje zanedbateľné množstvo kofeínu a teobromínu. Theobromin stimuluje centrálny nervový systém, pomáha pri znižovaní krvného tlaku a okrem iného stimuluje aj srdce.

Čokoláda je medzi mnohými ľuďmi vnímaná skôr ako nezdravá sladkosť, ktorá prináša problémy napr. s akné či priberanie na váhe. Také tvrdenie platí iba o "čokoládach", ktoré obsahujú veľa cukru, aditív a iných látok, ktoré nemajú v pravej čokoláde čo robiť. Pravá čokoláda žiadne také problémy nespôsobuje a môžeme si ju tak vychutnať úplne bez výčitiek [2].

Zdroje:
  • [1] www.nutrition-and-you.com/cocoa-beans.html
  • [2] www.herbwisdom.com/herb-cocoa.html
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.