Maca – peruánsky zázrak

Šetrnosť technológie spracovania, ale predovšetkým miesto pôvodu rastliny by malo byť základným kritériom rozhodujúcim o výbere produktu. Kvalitné maca pochádza z oblastí Ánd. Práve tam je možné hľadať pôvod rastliny oslavovanej domorodým obyvateľstvom.

Najslávnejšia peruánska rastlina

Máloktorá rastlina získala svetovú popularitu v takej miere, ako maca. Po tisíce rokov bola konzumovaná pre pozitívny vplyv na rozmnožovacie funkcie a podporu vitality. Energizujúce účinky koreňa maca využívajú nielen aktívni športovci súčasnosti.

Táto plodina, považovaná za národné bohatstvo Peru, je teraz v ohrození. Opatrenia štátu zakazujúce export nespracovanej suroviny a semien sa minula účinkom a značná časť zberu z rokov 2013 a 2014 bola nelegálne vyvezená do Číny. Nedodržanie nariadení regulujúcich vývoz koreňa maca nezostalo bez následkov. Peruánskym dodávateľom macy vyvstali problémy s pokrytím objednávok. Nedostatok suroviny sa tak okamžite premietol do niekoľkonásobného navýšenia ceny produktu [1].

Stmievajú sa nad mračná nad macou, ktorú poznáme?

Tamojšie úrady sa obávajú, že budeme svedkami osudu, ktorý v minulosti postihol yacon. Peru stratilo výhradné postavenie v pestovaní týchto sladko chutiacich hľúz. Prvenstvo prevzala Čína, ktorá ho produkuje v obrovskom množstve a nevalnej kvalite.

Koreň rastliny maca je dôležitou vývoznou komoditou Peru. Nezákonné počínanie ázijských obchodníkov môže mať v neposlednom rade zničujúci vplyv na kvalitu života domorodých obyvateľov Ánd, ktorých príjmy závisia od produkcie plodiny obsahujúcej značné množstvo výživovo hodnotných látok.

Zdroje:
  • [1] www.drannacabeca.com/blogs/hormone-imbalance/getting-to-the-root-of-macas-true-menopausal-health
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.