Vitamínová bomba - Acerola

Ťažko by ste našli vyšší obsah vitamínu C v prírodnom zdroji, než je ho práve v Acerole. Táto tropická rastlina, ktorá pripomína našu čerešňu ponúka mnoho zdraviu prospešných látok pre náš organizmus. Prečítajte si o ňu viac!

Pôvodná domovina aceroly

Pôvod tejto exotickej rastliny siaha až do samotných dažďových pralesov Brazílie. Dnes ju môžeme vďaka činnosti človeka nájsť napr. v Ázii, Afrike aj Austrálii. Tieto vždyzelené kríky, či nízke stromy sú obalené listami, ktoré bývajú porastené malými a horúcimi chĺpkami. Z kvetov aceroly vznikajú a dozrievajú plody žltej až červenej farby, ktoré svojim sfarbením a tvarom pripomínajú naše čerešne [1].

Najbohatší zdroj vitamínu C

Acerola sa bez pochyby pýši najvyšším množstvom vitamínu C, ktoré môžeme v prírodných zdrojoch navyše. Štúdia uvádza, že obsah vitamínu C je 30-krát vyšší ako napr. u pomaranča. Okrem vitamínu C obsahuje aj nezanedbateľné množstvo vitamínov skupiny B, vitamínu A a E. Medzi minerály stojí za zmienku napr. draslík, horčík, zinok, vápnik, meď, železo a mnoho ďalšieho.

Dospelý zdravý človek by mal za deň prijať minimálne 60 mg vitamínu C denne. Najviac ho nájdeme v ovocí a zelenine, ale tu veľmi záleží na kvalite a pôvode potravín. Preto by sme mali uprednostňovať najmä lokálnosť surovín, kde je aspoň nejaký obsah vitamínov zaručený. Avšak aj keď zeleninu a ovocie jeme každý deň, mali by sme vitamín C dopĺňať aj z iných zdrojov, aby sme mali istotu, že ho máme dostatok. Absencia tohto vitamínu môže spôsobiť zníženú odolnosť voči infekciám či bolesti kĺbu [2].

Spôsob spracovania

Plody aceroly sa obvykle trhajú polozrelé a nechávajú sa dozrieť zozbierané. Je to predovšetkým z toho dôvodu, že podliehajú rýchlej skaze a musia sa preto spracovať veľmi rýchlo.

Prášok z aceroly stačí zmiešať iba s vodou, alebo ho môžete pridať do rôznych ovocných smoothie, ovsených kaší, sorbetov, jogurtu, kefíru a podobne.

Zdroje:
  • [1] www.botanical-online.com/english/barbados-cherry-cultivation.htm
  • [2] www.madaboutberries.com/acerola.html
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.