Lucuma - zdravé sladidlo z prírody

Lucuma patrí medzi superpotraviny, ktoré by mali rozhodne pritiahnuť Vašu pozornosť. Prírodné sladidlo plné dôležitých vitamínov a minerálov? To je ona! Že ste o ňu ešte nepočuli? Potom si prečítajte náš nový článok, ktorý Vám ju podrobne predstaví.

Lucuma je druh subtropického ovocia, ktoré pochádza z oblasti juhoamerických Ánd. Ovocie, ktoré si pod názvom lucuma predstaví asi väčšina z nás, je plod stromu známy ako Pouteria lucuma. Tento strom dorastá do výšky až 15 metrov, priemerne sa však ich výška pohybuje okolo cca 10 metrov. Stromy plodia okolo stovky plodov za rok a to v období od januára až do apríla. Nájdeme ich prevažne v oblastiach Peru, Chille alebo v Ekvádore.

V posledných rokoch je po tejto superpotravine skutočne vysoký dopyt. Preto vznikajú plochy aj na kultúrne pestovanie lucumy. Pre svetový trh zaisťujú dostatočné množstvo lucumy a jej precízne pestovanie najmä farmári z Peru alebo Chille. Pri pestovaní musia dodržiavať prísne podmienky ekologického poľnohospodárstva. Jedine tak môže byť lucuma (a ďalšie superpotraviny) označená certifikátom BIO. Mimo Peru a ďalšie vymenované oblasti sa môžeme s pestovaním lucuma stretnúť výnimočne napríklad v Laose alebo dokonca aj vo Vietname.

Plody lucumy majú skvelé nutričné hodnoty a sú veľmi bohaté na vitamíny, minerály a tiež na veľmi dôležitú vlákninu, na ktorú mnoho ľudí vo svojich jedálničkách zabúda. Vláknina (prezývaná aj ako kefa čriev) je dôležitá najmä pre správnu funkciu našich čriev a okrem iného sa podieľa na zložení našej črevnej mikroflóry. V lucume tiež nájdeme nezanedbateľné množstvo napr. fosforu, železa, vitamínu a mnoho ďalšieho. Oproti inému ovociu obsahuje lucuma celkom veľké percento sacharidov. Podielom polysacharidov pripomína lucuma skôr obilniny, zemiaky alebo strukoviny.

Čo sa týka nutričného zloženia lucumy, nie je iba zdrojom sacharidov, ale obsahuje aj dôležité bielkoviny v rastlinnej forme. Oproti tomu má lucuma celkom nízke percento tuku, takže je vhodná aj pre tých, ktorí sa snažia zhodiť nejaké tie kilá navyše.

Nie nadarmo sa lucume hovorí prírodné sladidlo. Lucuma má oproti klasickému cukru nízky glykemický index, čo je výborná správa napr. pre diabetikov, ktorí si musia svoju hladinu cukru v krvi neustále strážiť. Má tiež menej kalórií a nebude Vás po nej hodiť tak rýchlo maškrtná ako je to u ostatných sladidiel. Lucuma je preto vhodná nielen vtedy, keď chcete zmeniť svoj jedálniček a jesť zdravšie, ale aj do redukcie.

Pre koho je vhodná?

Lucuma je prírodná superpotravina, ktorá nevznikla žiadnym technologickým ani chemickým procesom. Vďaka svojmu zloženiu je prirodzene bezlepková, preto je vhodná aj pre celiakov. Svojím čisto rastlinným zložením ju využijú najmä vegetariáni a vegáni vo svojich rastlinných pokrmoch. Lucuma je skrátka vhodná skutočne pre všetkých. Využijú ju ako deti, športovci alebo dokonca aj diabetici, pretože má veľmi nízky glykemický index a je možné ju využívať ako prírodné sladidlo a nahradiť tak klasický a nie príliš zdravý cukor [1].

A kde ju môžem využiť?

Jedinou nevýhodou tohto ovocia je to, že sa veľmi rýchlo kazia. Preto je vhodné ju užívať predovšetkým vo forme prášku. Túto formu nájdeme na trhu asi najčastejšie. Avšak v práškovej forme sú zachované všetky dôležité hodnoty a má veľmi mnoho využití. Ako už bolo povedané, lucuma sa využíva predovšetkým ako prírodné sladidlo, vďaka svojej sladkej až karamelovej chuti. Niekto v chuti lucumy cíti dokonca vanilku, alebo orechy. Pokiaľ Vám môžeme odporučiť jeden tip, kde by ste lucumu nemali rozhodne vynechať, tak je to pečenie. To, že pečieme úplne bez bieleho cukru ste si už asi v našich receptoch všimli. Radi vymýšľame nové recepty, alebo upravujeme tie staré tak, aby boli v súznení s naším zdravým životným štýlom. Vziať klasický recept a prerobiť ho do novej podoby, zakomponovať doň rôzne superpotraviny je presne to, čo nás baví najviac. Na našom webe nájdete množstvo receptov, v ktorom sa lucumu vyskytuje, tak ich neváhajte vyskúšať, určite nebudete ľutovať. :) Lucuma - zdravé sladidlo z přírody

V pečení a cukrárni všeobecne sa lucuma dokonale dopĺňa s vanilkou, kokosom, alebo napríklad s čokoládou. Túto kombináciu si zamilujú hlavne deti. Veríme, že akonáhle im pripravíte čokoládový dezert s lucumou, kokosom a banánom, už nikdy nebudú chcieť nič iné. Okrem klasického pečenia môžeme lucumu pridať aj do svojich ovocných smoothies, ktoré nie je potrebné vzhľadom na množstvo ovocia nijako dosladzovať, iba potrhnúť ich dokonalú chuť.

Pokiaľ patríte rovnako ako my medzi milovníkov sladkých raňajok a bez svojej obľúbenej kaše si nevie predstaviť svoje ráno, skúste do nej pridať lyžičku lucumy. Je zaručené, že novú kombináciu chutí si zamilujete skutočne okamžite. Len pozor – býva extrémne návyková. :) Rovnako tak ju môžete pridať napr. do tvarohu alebo jogurtu. To je vhodné predovšetkým pre tých, ktorým samotný jogurt či tvaroh nechutí a "musí" si stále kupovať ich ochutené verzie. Vyskúšajte čistý biely jogurt, dochutte ovocím, lucumou a orieškami. Uvidíte, že akonáhle si nabudúce dáte jogurt ochutený, už na Vás bude príliš sladký a vracať sa k nemu nebudete.

Zdroje:
  • [1] www.superfoodevolution.com/lucuma.html
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.