5 potravín pre zdravé trávenie

Nesprávna funkčnosť tráviaceho systému nás môže pekne potrápiť. Medzi hlavné príčiny patrí jednoznačne skladba nášho jedálnička. Pozrite sa v dnešnom článku na potraviny, ktoré nám môžu s lepším trávením pomôcť.

Jedlo na prvom mieste

Takmer každý z nás sa niekedy stretával s problémami s trávením. Niekedy nám jedlo skrátka nesadne a dokáže narobiť v tele veľkú paseku. V súčasnej dobe má však problémy s trávením stále viac ľudí, než tomu bolo predtým. Je to samozrejme dané skladbou jedálnička a kvalitou potravín, ktoré ľudia denne do svojho tela prijímajú. Väčšina jedálnikov je totiž zložená prevažne z lepku, jednoduchých cukrov a priemyselne spracovaných potravín. Naopak nám chýbajú ovocie, zelenina, strukoviny, kvalitné bielkoviny a tuky. Skôr, než siahneme po lieku na bolesť brucha, mali by sme sa zamyslieť nad tým, či skutočne dodávame nášmu telu živiny, ktoré skutočne potrebuje a či neprijímame potraviny, ktoré nám naopak môžu veľmi uškodiť.

Čo bude treba obmedziť?

Pri problémoch s trávením (a nielen pri nich) by sme mali obmedziť najmä konzumáciu bielej múky a pečiva. Nemusíte sa lepku vyhýbať úplne, ale skôr voliť kvalitné zdroje ako je napríklad špaldová múka, ovsené vločky alebo poctivý kváskový chlieb. Ďalším nepriateľom pre náš tráviaci systém je jednoznačne cukor. Cukor sa vyskytuje v dnešnej dobe takmer všade. Dokonca aj tam, kde by ste ho vôbec nečakali. Vymeňte ochutené a osladené jogurty za biely jogurt, ktorý si môžete prisladiť kvapkou agáve sirupu a čerstvým ovocím. Sladké nápoje vymeňte za obyčajnú vodu alebo kvalitné bylinné čaje. Možno pre Vás nebude zo začiatku chuť príliš chutná, ale uvidíte, že po čase si zvyknete a sladký nápoj Vám už vyložene prestane chutiť. Skrátka a jednoducho - neprijímajte zbytočné cukry navyše, ktoré nepotrebujete. Určité množstvo cukru je pre naše telo dôležité, ale väčšina ľudí ho prijíma v nezdravo nadmernom množstve.

Čo nášmu tráveniu tiež neprispieva je jednoznačne alkohol a cigarety. Alkohol zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav, a tým spôsobuje prekyslenie žalúdka, ktoré naleptáva žalúdočnú sliznicu. Prejaviť sa môže napríklad bolesťou žalúdka, nevoľnosťou a zvracaním, dlhodobo vznikom žalúdočného vredu. Pokiaľ si dáte raz za čas s priateľmi suché červené víno, určite sa nič nestane. Naopak alkohol vo väčšej miere môže mať veľmi negatívny vplyv na zažívanie a naše celkové zdravie. K tomuto bodu sa tiež spája nadmerná konzumácia kávy. Pokiaľ potrebujete zvýšiť energiu, vyskúšajte napr. guaranu, ktorá obsahuje až 4x viac kofeínu, než káva a nezaťažuje trávenie.

Ktoré potraviny by sme mali zaradiť?

Skvelou potravinou, ktorá nám môže pomôcť pri trávení je avokádo. Avokádo je v dnešnej dobe už veľmi známe a populárne. Viete o ňom však dostatok informácií? Avokádo obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá pomáha tráviacemu systému, aby fungoval tak, ako má. Okrem toho, že čistí črevá, pomáha žalúdku tráviť živiny čo najefektívnejšie. Vyvarujete sa tak zápche alebo hnačke. Vláknina tiež pomáha k zníženiu hmotnosti aj cukru v krvi, preto by sme na ňu nemali v jedálničku za žiadnu cenu zabúdať [1].  width=

Sušené ovocie má veľmi zaujímavé výživové hodnoty a tiež dlhú dobu trvanlivosti. Vďaka tomu si ho môžeme dopriať po celý rok. Zachováva si svoje skvelé vlastnosti aj chuť. Pri výbere sušeného ovocia si však dávajte pozor na zloženie. V mnohých produktoch nájdete totiž pridané veľké množstvo cukru, ktoré je úplne zbytočné. Nezabúdajte pri nákupe čítať aj zloženie výrobkov. Na trávenie sú potom veľmi prínosné najmä sušené slivky. Sušené slivky naštartujú trávenie, prečisťujú tráviaci systém a odstraňujú zápchu. Sušené slivky sa preto konzumujú aj v prípade tráviacich ťažkostí. Ak máte tieto problémy aj vy, vyskúšajte si dať 6 ks sušených sliviek denne.

Teraz určite potešíme všetkých milovníkov čokolády. Vedeli ste, že horká čokoláda má veľmi pozitívny vplyv na naše trávenie? Pozor - máme na mysli naozaj kvalitnú horkú čokoládu s obsahom kakaa minimálne 60%. Stogramová tabuľka obsahuje takmer 11 gramov vlákniny, 67% DDD železa, 58% DDD horčíka, 89% DDD medi, 98% DDD mangánu, ďalej fosfor, zinok, draslík a selén. Horká chuť čokolády znižuje apetít a podporuje sekréciu tráviacich štiav a žlče, ktoré priaznivo ovplyvňujú zloženie mikrobioty.

Konopné semienka sa radia pyšne medzi superpotraviny. Obsahujú omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré Vám môžu pomôcť predchádzať ochoreniam a udržovať celkové zdravie. Viac esenciálnych mastných kyselín v inom rastlinnom zdroji by sme hľadali veľmi ťažko. Vláknina obsiahnutá v celozrnných konopných semienkach môže pomáhať predchádzať zápche aj ďalším črevným problémom a zvýšiť pocit sýtosti. Rozpustná vláknina navyše znižuje hladinu LDL cholesterolu a nerozpustná znižuje riziká kardiovaskulárneho ochorenia a cukrovky. Konopné semienka obsahujú aj veľké množstvo rastlinných bielkovín, ktoré ocenia najmä športovci. Konopné semienka stačí pridať do ovsenej kaše, jogurtu alebo s nimi posypte zeleninový šalát.

Pokiaľ máme vyriešenú stravu, ale problémy stále pretrvávajú, môžeme vyskúšať probiotiká. Probiotické baktérie žijúce v ľudskom čreve pomáhajú rozkladať jedlo a absorbovať živiny a enzýmy. Tým napomáhajú celkovému zdraviu organizmu. Pokiaľ dôjde k narušeniu rovnováhy medzi užitočnými a škodlivými baktériami, dochádza k zažívacím problémom – plynatosť, zápcha, hnačka, nadúvanie, kŕče, prekyslenie organizmu – ktoré môžu vyústiť do závažných ochorení. Probiotiká sa bežne vyskytujú napríklad v jogurtoch so živými kultúrami, kefíroch, kyslej kapuste, kimchi alebo vo fermentovanom nápoji kombucha.

Zdroje:
  • [1] www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-foods-to-improve-your-digestion
Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.